Központ
2018. szeptember 24. hétfő, Gellért, Mercédesz

Visszanéző

Molnár Tibor december 28, 2015 Vélemény

tajbinaVilágviszonylatban a legnagyobb horderejű idei eseménynek kétségkívül a november 13-i párizsi terrortámadás-sorozat tekinthető, melynek során mintegy másfélszáz embert öltek meg hat különböző helyszínen, AK-47-es gépkarabélyokkal, kézigránátokkal és robbanóövekkel pszichopata, fundamentalista gyilkológépek. Sajnos most, másfél hónappal a mészárlások után még mindig több a kérdőjel az üggyel kapcsolatban, mint a felkiáltójel vagy a pont: egész pontosan kik, hol és hogyan tervezték el az akciót? Mert, úgymond, ráverték a balhét arra az Abdelhamid Abaaoud nevű fickóra, akit pár nappal a merényletek után a francia kommandósok szitává lőttek Párizs egyik, iszlamisták által lakott gettónegyedében, de vajon tényleg ő volt sátáni projekt spiritusz rektora? Szeretnénk látni lassan az erre vonatkozó bizonyítékokat is (ahogy Elena Ceausescu mondta a nyolcvankilenc-decemberi „tárgyaláson”: „Dovada! Dovada!”). Továbbá, hol van a nyolcadik terrorista, Salah Abdeslam? Mert megértjük a terrorelhárító csávókat is: minden készülő terrorcselekményt képtelenség megakadályozni – habár a párizsit, már csak a volumenét tekintve is, illett volna, hiszen vélhetően alaposabban előkészítették, mint a hatvannégy-vármegyés kézdivásárhelyi petárdás eksönt –, de az, hogy hetek elteltével az egyik rosszaság még mindig nincs meg, több mint gáz.

Az év fő témája a migránsválság volt, aminek mi is kiemelt figyelmet szenteltünk az elmúlt hónapok során, humorosan próbálván megközelíteni az egyébiránt és alapjában egyáltalán nem vicces problémát. Propagáltuk rendesen a migránsokkal kapcsolatos konteós (összeesküvés-elméletes) ideológiát, amely, amelyek szerint nem véletlen, hogy pont most és pont egyszerre indultak meg testületileg, hanem egy jól szervezett, profin összehangolt, a láthatatlan háttérhatalom által orkesztrált bevándoroltatásról vagyon szó, melynek végső célja Európa iszlamizálása, és ez által az elveszejtése. Nos, eljött az ideje most, az év végi számvetésnél annak, hogy ezt a dolgot is tisztába tegyük: szó nincs semmiféle ördögi tervről! Ugyan! Valójában a következő történt: lazultak a parasztok egy tavaszi délutánon az árnyékban, ebéd után, mint Toldi béresei boglyák hűvösében – a szíriaiak, az irakiak, az afganisztániak, a pakisztániak meg a többi 78 fapados ország-béliek (összesen 82 országból kegyeskedtek Európába látogatni az idén a permanens turisták), amikor egyszer csak felállt valaki. Egyszerre, mindenhol, és imígyen szólott, szóltak: „Gyerekek, itt nálunk, ha jobban belegondolok, kurva nagy nyomorság van meg politikai-üldözés meg szólásszabadságtalanság meg minden, nem dzsesszelünk el inkább Európába villámgyorsan?”. A kérdést „De!”, a választ pedig tett követte. Van ilyen.

Hazai szempontból a bukaresti Colectiv klubban történt, eddig 62 halálos áldozatot követelő tűztragédia volt az év „szenzációja”, illetve az azt követő kormányváltás. Ez egy ilyen ország; itt mindig emberek kell meghaljanak ahhoz, hogy valami változzék, csak úgy simán nem megy. A gond az, hogy rendszerint olyankor se jó irányba változnak a dolgok, hogy csak a kilencven-márciusi vásárhelyi utcabált nézzük.

Végül, az év „sporteseménye”: Románia is, Magyarország is kijutott a 2016-os franciaországi foci Európa-bajnokságra! Előbbi, mondhatni, simán, utóbbi kicsinyég nyögve-rúgósan, de ez már mellékes. A „mieink” Franciaországgal, Svájccal és Albániával sorsolódtak egy csoportba, a még mieinkebbek Portugáliával, Izlanddal és Ausztriával küzdenek majd meg a csoportból való továbbjutásért. Úgy a román szövetségi kapitány, Anghel Iordanescu, alias „Tata Puiu” (vicces fészbuk-huszárok által angolosítva: Father Chicken), mint a magyar, Bernd Storck elégedett a sorsolás eredményével. Akárcsak Ferenc József, aki így reagálta le a hírt.

– Uram, osztrák-magyar meccsel kezdődnek az F-csoport mérkőzései a jövő évi Európa-bajnokságon.

– Pompás! És kivel játszunk?

Share Button
Ennyien olvasták: 620

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.