Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Zavaros ügy

Központ július 18, 2012 Vélemény

LaciZavaros ügy

A jelek szerint megoldhatatlan feladat elé állította a városházát a szolgáltató, amikor bejelentette, véglegesen beszünteti tevékenységét Vásárhelyen. Azóta eltelt egy hónap, született egy városi képviselő-testületi döntés, no meg néhány hangzatos, többnyire a sajtónak szóló nyilatkozat az érintettek részéről, de meleg víz továbbra sem folyik a csapokból. Folyik viszont a felelősség áthárítása, az egymásnak ellentmondó adatokkal való dobálózás: lassan már senki sem képes eligazodni, lehet még maguk az érintettek sem a saját maguk kreálta ködben. Talán egy hidegzuhany segíthetne nekik, józanítólag hatna. Egyelőre a meghűléstől sem kellene tartaniuk, hiszen a fizikus Csegzi óta tudjuk: nyáron a hideg víz is meleg.

 

Kívülállóként, a szükséges információk hiányában képtelenség eldönteni, kit, kiket és miben terheli felelősség a jelenlegi helyzetért. Az biztos, a folyamat – a leépülésé – valamikor a rendszerváltás után kezdődött, amikor az árakat kezdték a világpiaciakhoz igazítani, az állam pedig kénytelen volt feladni addigi szubvenciós politikáját. A fogyasztók pedig – ki kényszerből, ki azért, mert nem volt megelégedve a szolgáltatás minőségével és árával – kezdtek saját hőközpontokat szereltetni. Sajnos a szolgáltató nem ismerte fel, hogy vége a korábbi kivételezett helyzetnek, nem korszerűsítette a rendszert, ezért folyamatosan veszítette el fogyasztóit. Az E-Starnak, illetve elődjének a megjelenése már az utolsó utáni pillanatban történt, s hiába volt a megmaradt fogyasztók zöme megelégedve a szolgáltatás minőségével, a bukás bekövetkezett.

Nem ismerjük a szerződés részleteit, de egy komoly vállalkozástól joggal elvárható lett volna, hogy alaposan felmérje a körülményeket, a feltételeket. Gondolom, nem volt ez másként a hirtelen összepakolt szolgáltató esetében sem. A fogyasztók számának drasztikus csökkenése előrevetítette, hogy az üzleti vállalkozás nem lehet nyereséges. Hogy ennek ellenére, mégis miért vágtak bele, azt nehéz eldönteni. Sokan valamiféle háttéralkut, a szerződés hivatalos szövegébe bele nem foglalt egyezséget is feltételeznek, ami nélkül nem jöhetett volna létre a megállapodás. Aztán hirtelen vége szakadt mindennek.

Mindenesetre gyanús, legalábbis számos megválaszolatlan kérdést vet fel a tény, hogy mikorra időzítették a szerződés felbontásának időpontját.  Ti. a helyhatósági választások szinte másnapjára. Valószínűleg nem akarták fölöslegesen borzolni a lakosság kedélyét. Szerintem a feltételezett háttéralkuban résztvevők pártjainak választási esélyeit sem akarták befolyásolni. Mert kíváncsi lennék nagyon, hogyan szavaztak azok, akik az érintett hatezer lakásban laknak. De főleg arra, hogy miként voksoltak volna annak tudatában, hogy mire készülnek ellenük a város vezetői. Amiként azt is tudni szeretném, mivel, mekkora „erőfeszítéssel” lehetett rávenni az E-Start arra, hogy a választások utánig várjon a bejelentéssel. Mert az nehezen hihető, hogy egyik napról a másikra született a döntés, hogy vége, hogy végleg kivonul Vásárhelyről.

Zavaros, felettébb zavaros ügy.


Share Button
Ennyien olvasták: 459

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.