Központ
2019. január 23. szerda, Rajmund, Zelma

Zsigerből gyűlölködők

Szentgyörgyi László május 11, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Fölösleges volt minden eddigi görcsös igyekezet, a folyamatos ködösítés, hivatali packázás ellenére is kiderült, ami egyébként korábban is sokak előtt nyilvánvaló volt, kik, milyen obskúrus erők állnak a vásárhelyi római katolikus gimnázium ellenzői mögött. Mondhatnám úgy is, kibújt a szög a zsákból, pontosabban a zsigeri sovén gyűlölet a megjátszott jogtisztelet paravánja mögül.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma múlt pénteken kiadott sajtóközleményében „vaskos törvényhozási hibának” nevezte az egészségügyi anyanyelvhasználatot biztosító, objektív okokból – például az elvándorlás következményeként kialakult krónikus személyzethiány miatt – korábban általunk is betarthatatlannak minősített törvényt, továbbá azt vetette a döntéshozók szemére, hogy a római katolikus iskola törvénytelen módon történt megalakítása által kockára tették, azaz veszélyeztetik az ugyanazon épületegyüttesben működő Unirea Főgimnázium jövőjét.

Ha már itt tartunk, ejtsünk néhány szót a 36 székelyföldi román civil szervezetet egyesítő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumáról. Eddigi megnyilatkozásaik alapján kimondható: semmi sem áll távolabb tőlük, mint a civilség. Szinte kizárólag – igaz, kevés számú, de romboló hatásukat tekintve annál hatékonyabb – megélhetési románoknak nevezhető, egykori, de ma is aktív szekusok, magukat újságírónak nevező hivatásos gyűlöletkeltők gyülekezete.

Csak súlyosbítja a helyzetet, hogy rendszeresen csapódnak hozzájuk a székely megyék prefektusai, a mindenkori Hargita és Kovászna megyei ortodox püspök, illetve azok a nemzetféltők, akik foglalkozásszerűen románok. Mint legutóbb a Kovászna megyei prefektus, aki az európai regionális és kisebbségi nyelvek chartája előírásainak betartását vizsgáló magyar ET raportőr látogatása kapcsán kiadott hivatalos közleményében abbéli félelmének adott hangot, hogy a kisebbségi nyelvek „túlzott” használata – fogózzanak meg! – a hivatalos, azaz a román nyelv kárára történik.

Hát valahogy így fest az eredeti román demokrácia, ahol a kisebbségi kérdés modellértékűen megoldottnak tekinthető, s ahol a „túlzó, románellenes” magyar követelések mögött a Budapestről irányított „irredenta, soviniszta” törekvések állnak. Hát így vagyunk.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 590

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.