Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús
Eső
Hétfő
Eső

Zsigerből gyűlölködők

Szentgyörgyi László május 11, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Fölösleges volt minden eddigi görcsös igyekezet, a folyamatos ködösítés, hivatali packázás ellenére is kiderült, ami egyébként korábban is sokak előtt nyilvánvaló volt, kik, milyen obskúrus erők állnak a vásárhelyi római katolikus gimnázium ellenzői mögött. Mondhatnám úgy is, kibújt a szög a zsákból, pontosabban a zsigeri sovén gyűlölet a megjátszott jogtisztelet paravánja mögül.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma múlt pénteken kiadott sajtóközleményében „vaskos törvényhozási hibának” nevezte az egészségügyi anyanyelvhasználatot biztosító, objektív okokból – például az elvándorlás következményeként kialakult krónikus személyzethiány miatt – korábban általunk is betarthatatlannak minősített törvényt, továbbá azt vetette a döntéshozók szemére, hogy a római katolikus iskola törvénytelen módon történt megalakítása által kockára tették, azaz veszélyeztetik az ugyanazon épületegyüttesben működő Unirea Főgimnázium jövőjét.

Ha már itt tartunk, ejtsünk néhány szót a 36 székelyföldi román civil szervezetet egyesítő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumáról. Eddigi megnyilatkozásaik alapján kimondható: semmi sem áll távolabb tőlük, mint a civilség. Szinte kizárólag – igaz, kevés számú, de romboló hatásukat tekintve annál hatékonyabb – megélhetési románoknak nevezhető, egykori, de ma is aktív szekusok, magukat újságírónak nevező hivatásos gyűlöletkeltők gyülekezete.

Csak súlyosbítja a helyzetet, hogy rendszeresen csapódnak hozzájuk a székely megyék prefektusai, a mindenkori Hargita és Kovászna megyei ortodox püspök, illetve azok a nemzetféltők, akik foglalkozásszerűen románok. Mint legutóbb a Kovászna megyei prefektus, aki az európai regionális és kisebbségi nyelvek chartája előírásainak betartását vizsgáló magyar ET raportőr látogatása kapcsán kiadott hivatalos közleményében abbéli félelmének adott hangot, hogy a kisebbségi nyelvek „túlzott” használata – fogózzanak meg! – a hivatalos, azaz a román nyelv kárára történik.

Hát valahogy így fest az eredeti román demokrácia, ahol a kisebbségi kérdés modellértékűen megoldottnak tekinthető, s ahol a „túlzó, románellenes” magyar követelések mögött a Budapestről irányított „irredenta, soviniszta” törekvések állnak. Hát így vagyunk.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 410

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.