Központ
2019. március 20. szerda, Klaudia,

12 embert lőtt le egy leszerelt katona Washingtonban

Központ szeptember 17, 2013 Hír & hírháttér

12 embert lőtt le egy leszerelt katona Washingtonban

A támadóval együtt legkevesebb 13 halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán (NAVSEA) tört ki hétfőn. Az életét vesztett elkövető mellett egy másik lehetséges támadót köröznek. 

 

Az agyonlőtt fegyveres támadó a 34 éves Aaron Alexisvolt, a texasi Fort Worth-ból, aki szerződéses munkaviszonyban a haditengerészet alkalmazásában állt. A férfi 2007 és 2011 között a haderőnem tartalékos állományában szolgált. 

Név nélkül nyilatkozó hivatalos személyek szerint Alexis státusa az év folyamán korábban megváltozott, így elképzelhető, hogy tettének indítéka munkahelyi jellegű. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy a támadásnak köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz. 

A büntetett előéletű Alexis feltehetően valaki másnak az igazolványával jutott be a NAVSEA parancsnokságára. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) honlapján közzétette a támadó fényképét és felvilágosítást kért róla a lakosságtól. 

Cathy Lanier washingtoni rendőrfőnök elmondta, hogy Alexis a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét. Korábban azt feltételezték, hogy két potenciális tettestársa lehetett, akik közül az egyiket – egy fehér férfit – tisztázták, a másikat pedig, – egy negyvenes-ötvenes fekete férfit – még keresik. Az amerikai főváros polgármestere, Vincent Gray szerint az incidens elszigetelt volt, vagyis más létesítményt nem támadtak meg. 

Barack Obama tragédiának és gyáva tettnek nevezte a lövöldözést. Az elnök közölte, az áldozatok között egyaránt vannak civilek és katonák. 

A lövöldözés három sebesültjének állapota válságos. 

A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó washingtoni Navy Yard szigorúan őrzött terület, ahová csak előzetes engedéllyel lehet bejutni. A környéket a hatóságok lezárták és a Pentagon megerősítette a katonai objektumok, a rendőrség és a Secret Service pedig az amerikai kongresszus és a Fehér Ház őrizetét. 

Lanier rendőrfőnök felszólította a washingtoniakat, hogy maradjanak otthon, vagy kerüljék el a Navy Yard környékét. A szomszédos baseballpályán elmarad a hétfő estére meghirdetett mérkőzés. 

Az évi 30 milliárd dollárból gazdálkodó NAVSEA feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 237

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.