Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

12 embert lőtt le egy leszerelt katona Washingtonban

Központ szeptember 17, 2013 Hír & hírháttér

12 embert lőtt le egy leszerelt katona Washingtonban

A támadóval együtt legkevesebb 13 halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán (NAVSEA) tört ki hétfőn. Az életét vesztett elkövető mellett egy másik lehetséges támadót köröznek. 

 

Az agyonlőtt fegyveres támadó a 34 éves Aaron Alexisvolt, a texasi Fort Worth-ból, aki szerződéses munkaviszonyban a haditengerészet alkalmazásában állt. A férfi 2007 és 2011 között a haderőnem tartalékos állományában szolgált. 

Név nélkül nyilatkozó hivatalos személyek szerint Alexis státusa az év folyamán korábban megváltozott, így elképzelhető, hogy tettének indítéka munkahelyi jellegű. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy a támadásnak köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz. 

A büntetett előéletű Alexis feltehetően valaki másnak az igazolványával jutott be a NAVSEA parancsnokságára. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) honlapján közzétette a támadó fényképét és felvilágosítást kért róla a lakosságtól. 

Cathy Lanier washingtoni rendőrfőnök elmondta, hogy Alexis a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét. Korábban azt feltételezték, hogy két potenciális tettestársa lehetett, akik közül az egyiket – egy fehér férfit – tisztázták, a másikat pedig, – egy negyvenes-ötvenes fekete férfit – még keresik. Az amerikai főváros polgármestere, Vincent Gray szerint az incidens elszigetelt volt, vagyis más létesítményt nem támadtak meg. 

Barack Obama tragédiának és gyáva tettnek nevezte a lövöldözést. Az elnök közölte, az áldozatok között egyaránt vannak civilek és katonák. 

A lövöldözés három sebesültjének állapota válságos. 

A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó washingtoni Navy Yard szigorúan őrzött terület, ahová csak előzetes engedéllyel lehet bejutni. A környéket a hatóságok lezárták és a Pentagon megerősítette a katonai objektumok, a rendőrség és a Secret Service pedig az amerikai kongresszus és a Fehér Ház őrizetét. 

Lanier rendőrfőnök felszólította a washingtoniakat, hogy maradjanak otthon, vagy kerüljék el a Navy Yard környékét. A szomszédos baseballpályán elmarad a hétfő estére meghirdetett mérkőzés. 

Az évi 30 milliárd dollárból gazdálkodó NAVSEA feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 153

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.