Központ
2020. november 24. kedd, Emma

250 kilométer autópályát ígér 2017-ig a szállítási miniszter

Központ január 14, 2015 Hír & hírháttér

Idén 50 kilométerrel, 2016-ban 200 kilométerrel bővül a hazai autópálya-hálózat – jelentette ki Ioan Rus. A szállítási miniszter szerint 2030-ig Romániának közel 30 milliárd euróra van szüksége a közúthálózat-fejlesztés finanszírozására.

autop
Rus elmondta, jelenleg Románia közel 700 kilométer autópályával rendelkezik, 2016-ban nagy valószínűséggel befejezik a Nagyszeben-Nagylak és a Kolozsvár-Bors szakaszokat, de van esély a Kolozsvár-Marosvásárhely, a Marosvásárhely-Fogaras, a Nagyszeben-Fogaras és a Brassó-Fogaras szakaszok átadására is.

A várhatóan idén átadásra kerülő szakaszok között a miniszter a Nagylak-Arad (16,6 km), a Temesvár-Lugos (25,7 km) szakasz egy részét, a Gyalu-Magyarnádas (8,7 km) és a Bukarest-Ploiești sztráda 4,9 kilométeres szakaszát említette.

Rus szerint Romániában 2030-ig 725 kilométer autópályát és 1 809 kilométer gyorsforgalmi utat adnak át, amelyek elkészítésének összköltsége 28,9 milliárd euróra tehető áfa nélkül. A miniszter elmondta, az infrastrukturális beruházások EU-s alapokból, az üzemanyagra kivetett illetékekből, az útadóból és koncessziókból lesznek finanszírozva.

A közlekedési minisztériumban rendezett mai tanácskozáson Victor Pontaminiszterelnök is részt vett, aki úgy vélekedett: Románia közúthálózat-fejlesztési tervéről (Masterplan) legalább tíz évre szóló politikai konszenzusra van szükség, ellenkező esetben hosszú távon nem lesz képes a kormány megfelelő finanszírozási garanciákat vállalni az építtetők számára.

Forrás: mediafax, transindex

Share Button
Ennyien olvasták: 1013

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.