Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

30 napos lesz ezentúl a házi őrizet maximális időtartama

Központ június 30, 2015 Hír & hírháttér

A kormány sürgősségi rendelettel 30 napban szabta meg a bűnvádi eljárás idején elrendelhető házi őrizet felső határát, amelyet indokolt esetben többször meghosszabbíthatnak, de összesített időtartama nem haladhatja meg a 180 napot.

An official demonstrates the mounting of an electronic monitoring ankle-bracelet in Bern November 26, 2009. The Swiss Federal Administrative Court approved the release of Roman Polanski on bail of 4.5 million Swiss francs ($4.49 million) together with supporting measures (deposit of identity papers, house arrest under electronic monitoring), while the film director fights extradition to the United States over a 1977 case of sex with a 13-year-old girl. REUTERS/Michael Buholzer (SWITZERLAND - Tags: CRIME LAW ENTERTAINMENT SOCIETY) - RTXR5VU

A kormány keddi ülésén hozott, azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletét azzal indokolta, hogy május elején az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette és felfüggesztette a büntető eljárás házi őrizetre vonatkozó cikkelyét, mert az nem szabott meg felső határt a gyanúsítottak szabadságjogait korlátozó bizonyos bírósági intézkedésekre.

Ezzel a joghézaggal magyarázható, hogy a nagy sajtóvisszhangú korrupciós ügyekben azokat a gyanúsítottakat, akiknél a bíróság nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatást, az utóbbi két hónapban többnyire bírósági felügyelet alá helyezték.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 732

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.