Központ
2020. január 28. kedd, Károly, Karola

700 autós a marosszentgyörgyi tüntetésen

Nemes Gyula április 15, 2016 Hír & hírháttér

Hétfőn mintegy 700 autós vett részt a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal által szervezett tüntetésen. Az Országos Útügyi Hatóság ellen irányuló megmozdulás résztvevői a településen áthaladó országút hónapok óta tartó veszélyes állapota miatt tiltakoztak.

Photo0118

Az utóbbi években sajtóközlemények sokasága jelent meg, amelyek a Marosszentgyörgyön áthaladó út állapotáról szóltak. 2012-ben a kátyúsodás miatt volt szinte járhatatlan az útszakasz, majd a tiltótáblák és szegélykövek akadályozták a forgalmat. Végre 2014 tavaszától elérték Marosszentgyörgyöt is az útjavítással. Ha lassan is haladtak, de mindenki örült, hogy végre megoldódik a helyzet. Az ősz elejére el is készült a felújítás, de amiről senkit meg nem kérdeztek: a közlekedési irányt betonfallal választották el a sósfürdőtől a község marosvásárhelyi határáig. A polgármesteri hivatal által kidolgoztatott műszaki terveket semmibe vették. A tervezett hegytetői körforgalmat nem valósították meg. A szentgyörgyiek azóta is tiltakoznak. A betonfal miatt sokaknak kilométereket kell gyalogolniuk, hogy átkeljenek az úttesten, a gépkocsivezetők is plusz utat tesznek meg, ameddig visszafordulási lehetőséget találnak. A mellékutcákat is elzárták a főúttól.

A betonfal miatt meghatszorozódott a balesetek száma

Photo0121

A betonfal autópálya hatást fejt ki, a tranzit forgalom felgyorsul, ezért sok a baleset, a választófal kihelyezése óta meghatszorozódott a számuk. Kezdetben a kivitelezők úgy tervezték, hogy a betonfalon semmi átkelő lehetőséget nem hagynak az egész település hosszában. A polgármesteri hivatal közbenjárására ezen sikerült annyit változtatni, hogy a megépített falon ma már van nyolc gyalogátjáró, hét mellékutcába való letérési lehetőség és két kis „körforgalom”. A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség adatai szerint a válaszfal megléte óta (2014. szeptember 1–2015. november 17) 22 személygépkocsis baleset történt – egy halottal, 9 súlyos sebesülttel és 16 könnyebb sérülést szenvedő személlyel – és 9 olyan közúti baleset, amelyben a DN 15-ös főúton szabályosan átkelő gyalogosok voltak az áldozatok. A gyalogátjárókon okozott balesetekben: egy személy meghalt, 4 súlyosan sebesült és 6 könnyebb sérülést szenvedett. Nem számítva ide a kisebb koccanásokat.

Photo0119

A betonfal lebontásán kívül a polgármesteri hivatal új gyalogátkelőhelyek létesítését, új körforgalom megvalósítását, az összes akna- és csatornafedél kicserélését és az útszakasz megfelelő módon való karbantartását követeli.

A cél elérésének érdekében a polgármesteri hivatal és a helyi lakosság beadványokkal fordult, az Országos Útügyi Hatósághoz, a Maros Megyei Ispánsághoz, a Maros Megyei Tanácshoz, a bukaresti és a marosvásárhelyi rendőrséghez. Ezen kívül aláírásgyűjtésbe kezdett, amelynek során több mint négyezer ember írta alá a tiltakozást. Ugyanakkor utcai tüntetéseken vesz részt és hirdetőtáblákat, transzparenseket helyez ki a válaszfal eltávolítását követelve.

Az elmozdult kanálisfedők miatt életveszélyes közlekedni

Az újabb, hétfői tüntetést a bukaresti útügyi hatóság nemtörődömsége, hanyagsága váltotta ki, hiszen hat hónapja elmozdult, eltörött kanálisfedők nehezítik a településen áthaladó közlekedést. Ezek miatt életveszélyes közlekedni az útszakaszon. A megoldás egyelőre a hatóság részéről a 28 terelőtábla, amelyek közt „zsalonozik” a forgalom.  A tiltakozó autósok a Sósfürdő parkolójából indulva, az 50 kilométer per órás sebességet betartva háromszor kerülték meg a betonfalas főúti szakaszt. Többen tiltakozó transzparenseket csatoltak autóikra és a vészjelzővel villogtattak. Az autósokon kívül azonban a járdán is sok helybéli összegyűlt, akik román és magyar nyelvű táblákat felmutatva fejezte ki egyetértését a polgármesteri hivatal kezdeményezésével.

A tüntetés után Sófalvi Sándor Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere a következő szöveget tette közzé Facebook-oldalán: „Köszönöm marosszentgyörgyiek! A tüntetésen több mint 700 autó vett részt! Messzemenően nem számítottunk ennyi résztvevőre, sőt még más településekről is jöttek és az útszélén is rengetegen bátorítottak!
Jó érzés volt látni ezt az összefogást, amelyet a marosszentgyörgyiek tanúsítottak! Folytatjuk a harcot a községünk biztonságáért! Köszönjük a Rendőrségnek és a Csendőrségnek, hogy irányítani próbáltak.”

Share Button
Ennyien olvasták: 670

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.