Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

85 embernek annyi pénze van, mint 3,5 milliárdnak

Központ január 21, 2014 Hír & hírháttér

85 embernek annyi pénze van, mint 3,5 milliárdnak

A világ 85 leggazdagabb emberének összesített vagyona 1700 milliárd dollár, ami megegyezik a globális összlakosság szegényebb felének együttes vagyonával – áll az Oxfam hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.

 

A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő, nagy-britanniai székhelyű szervezet, amely kizárólag adományokból tartja fenn magát, a davosi Világgazdasági Fórum elé időzített elemzésében hangsúlyozta, hogy „egy emeletes londoni városi buszban kényelmesen elférne” a leggazdagabb elit, amelynek annyi pénze van, mint 3,5 milliárd embernek.

Az Oxfam kimutatta azt is, hogy a leggazdagabb globális felső 1 százalék összvagyona 110 ezer milliárd dollár, jóval több, mint a világgazdaság egészének összesített éves hazai összterméke (GDP).

ráadásul a vagyonkülönbségek folyamatosan szélesednek: a világ lakosságának 70 százaléka él olyan országokban, amelyekben az elmúlt 30 évben nőtt a társadalmi egyenlőtlenség – áll az Oxfam hétfői jelentésében.

Ezermilliárdokat rejtenek el az adóhatóságok elől

A szervezet szerint a leggazdagabb magánszemélyek és vállalkozások ezermilliárdokat rejtenek el hazájuk adóhatóságai elől. Az elemzés által idézett becslések szerint a világ offshore adóparadicsomaiban 21 ezer milliárd dollárt tartanak, és e jövedelmeknek sehol nincs kimutatható nyoma.

Indiában a milliárdosok száma az elmúlt tíz évben a tízszeresére emelkedett, Európában pedig a szegényekre és a középosztályra a piacok „óriási nyomásának” engedve erőltették rá a megszorító intézkedéseket, miközben a vagyonos piaci szereplők húztak hasznot a pénzügyi szektoroknak nyújtott állami kisegítő tőkeinjekciókból – áll a szervezet hétfői jelentésében.

A demokráciát is aláássa?

Az Oxfam szerint a gazdasági erőforrások ilyen masszív koncentrációja már a politikai és gazdasági rendszerek stabilitását veszélyezteti, mivel a gazdasági elit politikai hatalmat is szerzett, amellyel manipulálja a gazdasági játékszabályokat, aláásva a demokráciát is.

Mindez egy olyan világ kialakulásának kockázatával jár, amelyben az egyenlő lehetőségek elve végképp csak álom marad. Máris túl sok az olyan ország, amelyben a gazdasági növekedés nem jelent sokkal többet, mint újabb pénzesőt a leggazdagabbaknak „a győztes mindent visz” alapon – fogalmaz az Oxfam jelentése.

Egyre kevesebbet is adóznak a gazdagok

Az Oxfam szerint ráadásul az 1970-es évek vége óta számos országban csökkentek a leggazdagabbakra kirótt adóterhek, vagyis a vagyonos elit nem csupán egyre több pénzhez jut, de egyre kevesebb adót is fizet e jövedelmek után.

A szervezet mindezek alapján felszólítja a Világgazdasági Fórumra összegyűlteket, hogy álljanak ki a progresszív adórendszer mellett, vagyonukat ne használják fel politikai előnyszerzésre, és követeljék meg kormányaiktól, hogy az adóbevételeket mindenkire kiterjedő egészségügyi szolgáltatások biztosítására, oktatásra és az állampolgárok szociális védelmére fordítsák.

Forrás: mti, mno

Share Button
Ennyien olvasták: 96

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.