Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

A Bolyai sem segíthet a katolikus iskolán

Pál Piroska június 15, 2017 Hír & hírháttér

Valószínűsíthetően nem indulnak az idei tanévben cikluskezdő – előkészítő, ötödik, valamint kilencedik – osztályok a Római Katolikus Gimnáziumban.  Arról, hogy ez milyen hatással lesz az iskola életére, a tanárok helyzetére, illetve a tanulmányaikat az intézményben folytatni szándékozó diákokra, az iskola helyettes igazgatóját kérdeztük. Székely Szilárd elmondta, hogy a vádak ellenére, a Bolyai vagy más iskola sem sokat segíthet nekik, és szeretnék, ha hagynák dolgozni őket, amíg a bíróság döntést nem hoz az ügyben.

Megszakad a folytonosság

Székely lapunknak elmondta, hogy bár az előírt diáklétszámot – 300 fő – nem fogja alulmúlni az iskola, hiszen a meglévő osztályokban marad annyi diák, hogy erre hivatkozva a tanintézmény jogi személyiségét ne lehessen megszüntetni, az évfolyamok közötti folytonosság megszakadása negatív dolog. „A tanügyi alkalmazottak számát és helyzetét viszont mindenképp befolyásolni fogja, hiszen amiatt, hogy kiesnek ezek az osztályok, néhány tanárunk ősztől sajnos nem fog tudni nálunk tanítani” – részletezte.

Azt is megtudtuk, hogy a nyolcadikosok csaknem fele szerette volna a katolikus gimnáziumban folytatni a középiskolát, de mivel a tervezett három kilencedik osztályból egyet sem tudnak indítani, a diákok más tanintézményt kell válasszanak tanulmányaik folytatásához.

A Bolyai nem segíthet rajtunk

Az elmúlt héten a Bolyai Farkas Elméleti Líceum – többszöri kérés után – engedélyt kapott plusz egy természettudomány, illetve két előkészítő osztály indításához, ám a közösségi médiában azzal vádolták a Bolyait, hogy „elvette a katolikus iskola osztályait.” „A törvény értelmében a mi osztályainkat egyetlen iskola sem veheti át, hiszen ezek az osztályok egyetlen intézmény beiskolázási tervében sem szerepeltek. Az, hogy a napokban jóváhagyták a Bolyai Farkas Elméleti Líceum által kért természettudomány osztályt – eddig arra hivatkozva nem tették ezt meg, hogy mi is ugyanerre kértünk engedélyt –, egyáltalán nem azt jelenti, hogy a miénket vette volna át. A Bolyai saját osztályát hagyták jóvá, amit korábban kérelmezett” – magyarázta Székely, aki hozzátette, hogy egyetlen iskola sem kérheti és kaphatja meg az általuk kérelmezett osztályokat, így a Bolyai – vagy más iskola – segítségnyújtási lehetősége közelít a nullához.

„A Bolyai annyit tehet, hogyha a Katolikus Gimnázium valamilyen szerencsétlen ok folytán elveszítené a jogi személyiségét, akkor a már meglévő osztályokat hozzárendelik az iskolához. Reméljük, erre nem kerül sor” – tudtuk meg.

A diákok nagyon reménykednek a megoldásban

A gimnázium ellehetetlenítése ellen a romániai magyar politikai szervezetek, illetve a magyar kormány tagjai is szót emeltek, de a vatikáni képviselő is vásárhelyre látogatott, ám az iskola jogi helyzete azóta sem tisztázódott. Arról kérdeztük az iskola igazgatóját, mit gondol, mi kellene történjék, hogy megoldódjon ez az áldatlan állapot. „Sajnos a jogászok között nincs egyetértés az iskola jogi helyzetével, a hogyan továbbal kapcsolatosan: a polgármesteri hivatal jogásza, illetve a tanfelügyelőség jogásza eltérően vélekednek a problémáról. Az én – laikus – értelmezésemben a törvény jóhiszemű értelmezése, a hiányzó iratok utólagos kiegészítése megoldást jelenthet. Ám úgy vélem, a bíróság tudna érdemi döntést hozni, de nyilván ez időbe telik, viszont addig is az lenne a törvényes és normális, hogy az iskolát hagyják működni a hatályos jogszabályok szerint” – fejtette ki.

Kérdésünkre azt is elmondta a helyettes igazgató, hogy a diákok nagyon szeretik az iskolát, különösen a nagyobbak folyamatosan érdeklődnek, az aktuális fejleményekről, és nagyon bíznak abban, hogy megoldás születik a helyzetre. „A tanulók a hercehurca alatt is jó eredményeket mutattak fel a versenyeken, a tanulásban, a diákok lendületét nem vette vissza ez az állapot” – állítja Székely.

Share Button
Ennyien olvasták: 1691

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.