Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

A CEMO kétnyelvű iskolai feliratokat adományozott

Pál Piroska július 15, 2015 Hír & hírháttér

A Civil Elkötelezettség Mozgalom kiemelt programja a „Kétnyelvűség az Oktatásban”, amely 2009-ben indult és célja a marosvásárhelyi kéttannyelvű iskolák kétnyelvű nyelvi tájképének kialakítása. A program részeként  szervezetünk monitorizálta a marosvásárhelyi iskolákat és ezt követően megállapítottuk, hogy a város oktatási intézményeiben (az óvodákat is beleértve) az általános kommunikáció kizárólag egynyelvű, továbbá a magyar gyerekekkel, szülőkkel történő szóbeli, írásbeli tájékoztatás, minden ügymenet, csak román nyelven zajlik.  Az iskolák falai nem tükrözik a többnyelvűséget, nincsenek magyar nyelvű faliújságok, az adminisztratív személyzet nem beszél magyarul, a legtöbb helyen nagyon durván rászólnak a magyarul beszélő diákra, szülőre egyaránt, hogy beszéljenek románul. Az iskolák nagy része egynyelvű weboldallal rendelkezik, az orvosi rendelők és iskolakönyvtárakban senki nem beszél magyarul.

Az Al. Ioan Cuza Kétnyelvűsitése (2)

Az iskolai belső nyelvi tájkép egynyelvűségének megváltoztatása céljával, 2013-ban az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (ODT) fordultunk és feljelentettük a marosvásárhelyi teljes oktatási intézményhálózatot, amelyet a városban működő óvodák, általános iskolák és középiskolák alkotnak, összesen 65 jogi személyiséggel rendelkező intézményt. A feljelentést követően az ODT a 2014/ 415-ös számú határozatában megjelölt hat kritériumot – feliratozás, webodal, kommunikáció írásban és szóban, iskolai projektek, faliújságok, weboldal –  amelyeket minden egyes oktatási intézménynek kétnyelvű formátumban kell megvalósítani. Néhány iskolát leszámítva, amelyekben a CEMO segédletével és közbenjárásával,  megvalósult az iskolai kétnyelvűség, a város iskoláinak többsége továbbra is elzárkózik a jelenlegi gyakorlat megszüntetésétől, gyakran forráshiányra hivatkoznak.

IMG_0333

Szervezetünk 2015-ben a „Kétnyelvűség az Oktatásban” program keretén belül elindított egy adományozás projektet. A projekt célja kétnyelvű feliratok adományozása oktatási intézmények részére. Az adományt elfogadó intézményekkel megállapodunk abban, hogy a kétnyelvű nyelvi tájkép kialakítása mellett, a többi területen – közérdekű tájékoztatás, értékelés, faliújságok, iskolai évzáró és évnyitó stb. – az adott iskola  követni fogja a kétnyelvűség elvét. A CEMO adományprogramjának keretén belül több iskolát megkerestünk, tárgyalásokat folytattunk az intézmények vezetőivel. Idén elsőként a marosvásárhelyi Alexandru Ioan Cuza Általános Iskola (korábban 8-as iskola) belső nyelvi tájképét sikerült kétnyelvűsíteni. Jelenleg több iskolával tárgyalunk, reményeink szerint a nyár végéig még egy-két iskolában megjelennek majd a kétnyelvű feliratok. A program addig folytatódik, ameddig minden egyes marosvásárhelyi iskolában, óvodában sikerül megvalósítani a kétnyelvű nyelvi tájképet. Azok az intézmények, amelyek nem hajlandóak a kétnyelvű feliratokat megvalósítani, adományunkat elutasítják – ilyennel is gyakran találkozunk – újabb ODT feljelentésre számíthatnak.  A több mint száz kétnyelvű felirat a tanév végén került ki az iskola három épületrészében, az osztálytermekre, az irodákra, a szaktermekre, de kétnyelvűvé vált a tanintézményben a tornaterem, a mosdók feliratozása, valamint az összes biztonsági, irányjelző és figyelmeztető szöveg is.

IMG_0334

Kétnyelvűség projekteink egyik kiemelt támgoatója a magyaroszági Szerencsejáték Zrt. Az Alexandru Ioan Cuza Általános Iskola belső nyelvi tájképének kétnyelvűsítéséhez majd 600 lejt használt fel szervezetünk.

IMG_0326

(közlemény)

Share Button
Ennyien olvasták: 529

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.