Központ
2020. augusztus 05. szerda, Krisztina

A CIA hátizsákokban hordta a pénzt Afganisztánba

Központ április 29, 2013 Hír & hírháttér

A CIA hátizsákokban hordta a pénzt Afganisztánba

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) éveken át több tízmillió dollár készpénzt vitt bőröndökben és hátizsákokban Hamid Karzai afgán elnök hivatalába, hogy megőrizzék az amerikai befolyást Afganisztánban – adta hírül a The New York Times című amerikai lap az afgán elnök jelenlegi és korábbi tanácsadóira hivatkozva.

A lap által idézett amerikai tisztségviselők szerint a beavatottak által csak szellempénznek nevezett kifizetésekkel csak hizlalták a korrupciót és tovább növelték az afganisztáni hadurak hatalmát, aláásva ezzel Washington kivonulási stratégiáját. “Az afganisztáni korrupció legnagyobb forrása éppen az Egyesült Államok volt” – mondta az egyik megszólaltatott.

A The New York Times szerint nincs rá bizonyíték, hogy Karzai elnök kapott volna a pénzből; a nagyjából havonta érkező összegekről az államfő mellett működő nemzetbiztonsági tanács döntött. A fő cél az volt, hogy megőrizzék az amerikai befolyást az afgán elnök és az ő legszűkebb tanácsadói köre fölött.

Hamid Karzai 2010-ben elismerte, hogy hivatala táskákban kapott készpénzt Iránból, de azt mondta, ez nem egy titkos apanázs volt, hanem segítség az elnöki hivatal működtetéséhez. Az afgán elnök ugyanitt megjegyezte, hogy az Egyesült Államoktól is érkeztek hasonló pénzek.

A The New York Times értesülése szerint az iráni támogatást ugyanúgy hadurak és politikai vezetők megvesztegetésére fordították, ahogyan az amerikai kifizetéseket.

Forrás: origo.hu/mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 429

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.