Központ
2020. február 17. hétfő, Donát

A főügyészség újranyitja a ’89-es forradalom dossziéját

Központ április 6, 2016 Hír & hírháttér

Bogdan Licu ideiglenes legfőbb ügyész elrendelte az 1989-es forradalom dossziéjának újranyitását, ezt Licu maga jelentette be keddi sajtótájékoztatóján. Az ideiglenes legfőbb ügyész azt is elmondta, hogy felülvizsgálta a katonai ügyészség tavaly ősszel hozott döntését, amelyben bizonyítékok hiányában úgy határozott, hogy nem indít újabb vizsgálatot.

forradalom
Bogdan Licu közölte, hogy mostani döntését a legfelsőbb bíróságnak is meg kell még erősítenie, és reményét fejezte ki, hogy ez megtörténik, mert – mint mondta – az eddigi vizsgálatok nem voltak elég alaposak, ezért látja indokoltnak a dosszié újranyitását.

A legfőbb ügyész szerint a katonai ügyészség lényeges információkat figyelmen kívül hagyva, megalapozatlan döntést hozott. Hozzátette: az eddig lefolytatott vizsgálatok alapján az látszik, hogy nem létezett igazán érdeklődés a vádhatóság részéről lényeges részletek tisztázására.

Licu szerint az ügyészek nem hasznosítottak fontos információkat. Példaként említette, hogy soha nem kérték ki a román szenátus által létrehozott vizsgálóbizottság iratait, pedig ez a testület több ezer embert kihallgatott közvetlenül a forradalom után. Licu hiányolta a román belföldi hírszerzés által készített jelentést is, amely – mint mondta – nem található meg az ügyészégi aktában. Kifogásolta, hogy az eddigi kihallgatások “általános és formális” jellegűek voltak, és a vizsgálat során nem azonosították azokat a személyeket, akik a tüntetőkre lőttek.

Az 1989-es forradalom kivizsgálása csak részlegesen történt meg, hivatalosan mai napig sem tisztázták, hogy pontosan kiket terhel a felelősség a gyilkos sortüzekért. A forradalom idején mintegy ezer ember vesztette életét, és több mint kétezren megsebesültek. A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága már többször elmarasztalta Romániát amiatt, hogy nem vizsgálta ki megfelelően az 1989-es eseményeket.

Forrás: mediafax/mti

Share Button
Ennyien olvasták: 515

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.