Központ
2020. július 11. szombat, Nóra, Lili

A katalánok 90 százaléka a függetlenségre szavazott

Központ október 2, 2017 Hír & hírháttér

Az előzetes eredmények szerint Katalónia döntő többsége a függetlenségre szavazott, a spanyol kormány illegálisnak tartja vasárnapi népszavazást – jelentette be Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában.

Katalónia 5,34 millió szavazópolgárából 2,26 millióan szavaztak, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük2,02 millióan voksoltak a régió függetlenségére,hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába – ismertette. Hozzátette: 15 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik.

A La Vanguardia című lap internetes kiadása szerint a katalánszavazók 6,8 százaléka nem támogattaa régió kiválását Spanyolországból.

A rendőri brutalitás elleni tüntetés jegyében két szakszervezet és több csoportosuláskeddre általános sztrájkra szólított fel.

Dolors Lobet, a legnagyobb spanyol dolgozói szakszervezet regionális szóvivője úgy fogalmazott, hogy “ütőképes válaszra” van szükség az elnyomással szemben. Hétfő délre tüntetéseket jelentett be a katalóniai polgármesteri hivatalok előtt. Spanyolország másik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége, az UGT viszont hétfőn készül döntést hozni a sztrájkról.

Jordi Cuixart, az Ómnium Cultura nevű szeparatista mozgalom vezetője szintén általános sztrájkot sürgetett.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 673

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.