Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

„A kettős állampolgárok szavazzanak csak a magyarországi választásokon!”

Központ december 20, 2011 Hír & hírháttér

„A kettős állampolgárok szavazzanak csak a magyarországi választásokon!”

A Demokrata Liberális Párt Szatmár megyei elnöke olyan törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentbe, amely értelmében a magyar állampolgárságot is felvevő romániai magyarok elvesztenék a szavazati jogukat a romániai parlamenti választásokon.

 

Ioan Holdiş, a vezető kormánypárt képviselője úgy vélekedett: „az emberek saját akaratukból szerezték meg a magyar állampolgárságot, ez pedig azt jelenti, nem érdekli őket, mi történik abban az országban, amelyben születtek és amelyben élnek. Szavazzanak csak a magyarországi választásokon.”

A képviselő nyilatkozatára a Krónika napilap figyelt fel. Ioan Holdişt a román jégkorong-válogatott csíkszeredai himnuszéneklése apropóján fejtette ki a magyar állampolgárságról is a véleményét a Libertatea napilapban. Korodi Attila, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke úgy vélte, képviselőtársa csupán hirtelen felbuzdulásában mondhatott effélét azzal a céllal, hogy román érzületét bizonyítsa a választói előtt.

Korodi elmondta, a honatya valószínű nem gondolta át, hogy egy ilyen lépés a Moldovai Köztársaság lakosait is érintené, akik tömegesen szerezték meg a román állampolgárságot. A külföldön élő románok szavazatai épp a Demokrata Liberális Pártot segítették a legnagyobb mértékben a legutóbbi választásokon. Traian Băsescu, a párt egykori elnöke a külföldön leadott szavazatokkal nyerte el 2009-ben a második elnöki mandátumát.

forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 463

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.