Központ
2020. február 24. hétfő, Szökőnap

A KGB ölette meg Gagarint

Központ június 18, 2013 Hír & hírháttér

A KGB ölette meg Gagarint

Megoldódni látszik a 40 éves rejtély, egy vadászrepülőtársa ölhette meg Jurij Alekszejevics Gagarint (†34) gyakorlatozás közben. A hivatalos verzió szerint az első űrhajósoktató repülés közben zuhant le társával, amikor egy meteorológiai léggömböt akartak kikerülni a rossz időben.

Az első űrsétán részt vevő Alekszej Arhipovics Leonov (79) ezzel szemben azt állítja, a KGB több, a szerencsétlenséggel kapcsolatos repülési adatot is meghamisított, de arról sem beszél senki, mit keresett a közelükben engedély nélkül egy a Gagarinénál jóval nagyobb testű vadászgép. Leonov 1968. március 27-én Gagarin MiG–15-ösének közelében repült egy helikopteren, és teljesen másképp látta a balesetet. Hogy Gagarinnak miért kellett meghalnia, az azóta sem derült ki, csak annyit tudni, hogy engedetlensége miatt a kommunista pártnak gyűlt meg a baja vele.

Egy összesküvés-elmélet szerint ufóval ütközött össze, mások szerint túl sokat tudott a Szovjetunió űrtitkairól. Abban viszont sokan egyetértenek, hogy a hidegháború idején mindenképp túl nagy veszélyt jelentett a hatalom számára. Gagarinnal a Szu–15 szuperszonikus elfogó vadász repülőgéppel végeztek, ilyennel lőtték le az oroszok 1983-ban a Korean Air egyik járatát is.

– A Szuhoj engedély nélkül tartózkodott a légtérben, és nem 50 km-es távolságra közelítette meg Gagarin vadászgépét, ahogy ez a hivatalos jelentésben állt, hanem 10-15 méterre – állította a Russia Today újságírójának Leonov. Az aktákat egyébként csak két éve hozták nyilvánosságra, a szakember most is csak úgy nyilatkozhatott az esetről, ha a gyilkos vadászgépet vezető pilóta nevét titokban tartja.
– A Szuhoj Gagarinéktól 15 méterre lépte át a hangsebességet, irtózatosan erős lökhajtásának erejétől zuhant le dugóhúzóban Gagarin és társa repülőgépe. Komputeranimációval kiszámítottuk azt is, hogy csak akkor tud így lezuhanni a vadászgép, ha egy másik gép sugárhajtóműjének erejével lekaszálja.

Forrás: H. G., blikk.hu

 

Share Button
Ennyien olvasták: 307

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.