Hír & hírháttér

A korporatív tagok hiányában hoztak döntéseket

Új választmánya van a vásárhelyi RMDSZ-nek

Múlt csütörtökre küldöttgyűlést hívott össze az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete. A hozzávetőlegesen félszáz fő részvételével megtartott tanácskozáson megválasztották a városi választmányt, amelynek elnöke Vass Levente lett egyedüli jelöltként, ám többes jelöléssel, titkos szavazással választották meg a város által delegált Területi Képviselők Tanácsának tagjait, ahova jelölése ellenére Soós Zoltánt nem szavazták meg a küldöttek.

polgivillam

Brassai Zsombortól, az RMDSZ Maros megyei elnökétől megtudtuk, hogy a választmány a két közgyűlés között a helyi szervezet döntéshozó testülete, melynek létszámát a közgyűlés határozza meg. A helyi tanácsosok hivatalból tagjai a városi szervezet választmányának és küldöttgyűlésének. A küldöttgyűlés és a választmány határozatai az önkormányzati képviselőkre nézve kötelezőek. „A Szövetségi Képviselők Tanácsa és a Területi Képviselők Tanácsa van leképezve testületileg a választmányban, ez az a fórum, ahol megszületnek a helyi szervezetek politikai döntései. Ebben a grémiumban szabnak irányt a szervezet politikájának. A választmány tagjainak száma limitált: egyrészt korporatív tagokból áll, akik már valamilyen tisztséghez jutottak, illetve vannak választott küldöttek is” – ismertette Brassai.

Az alacsony részvételi arány ellenére megvolt a kvórum

Bár csupán félszáz tag vett részt a küldöttgyűlésen, ahol a szenátorok, képviselők, a dekoncentrált intézmények vezetői nem voltak jelen, Brassai szerint legitim volt a választás, hisz meg volt határozva, hogy kerületeként hány küldöttet delegálnak a sejtszervezetek, akik jelen is voltak. Elismerte, hogy a korporatív tagok valóban hiányoztak, de a kvórum megvolt.

Soós Zoltán nem kapott bizalmat

Peti András elmondta, hogy a csütörtökön megszavazott választmánynak 54 tagja van, ugyanakkor a küldöttgyűlésen TKT-tagokat is választottak, ahol a 9 helyre 19-en jelentkeztek, többek között Soós Zoltán is, ám a testület nem szavazott bizalmat neki. Kérdésünkre, hogy a küldöttek Soósba való bizalma rendült volna-e meg, Peti azt felelte, bár nem érti, miért vállalta Soós a jelölést, RMDSZ-küldöttek valószínűleg azért nem választották be Soóst a TKT-ba, mert ő egy magasabb tisztség várományosa: Soós lesz egyike azon Maros megyét képviselők közül, akit az SZKT-ba delegálnak.  A TKT-tagok között jobbára vásárhelyi üzletemberek szerepelnek: Szepessy Szabolcs, Mózes Levente, Boros Gyula, Magyari Károly, Kibédi Zoltán, Bakó Szabolcs, Szászgáspár Barnabás, Csíki Zsolt, Szigyártó Zsombor.

A megtépázott tekintély visszaszerzése a cél

Vass Levente egyetlen jelöltként indult a választmány elnöki tisztségéért, amit többséggel megszerzett. Brassai elmondta, abban reménykedik, hogy Vass Levente elnöklete alatt helyreáll a szervezet megtépázott tekintélye, és elkezdődik a tudatosan építkező folyamat, amely megerősíti az RMDSZ-t, illetőleg segít visszaszerezni azt a bizalmat, amit az utóbbi időben elveszítettek.

Mindenki elmondhatja véleményét

Vass Leventét újonnan kapott feladatairól kérdeztük. A politikus elmondta, hogy mivel a választmány szabályzatai elévültek, új, átlátható és mindenki számára világos szabályrendszert szeretne lefektetni és elfogadtatni nem csak az RMDSZ-tagokkal, hanem a teljes magyar közösséggel. Úgy véli, ennek az átláthatóságnak a biztosítása a legelső feladat, amit az újon kijelölt választmánynak kell biztosítania. Az eddigi gyakorlat szerint a tanácsosok és a városi RMDSZ-elnök erejére építkező szervezet helyett a körzetek támogatására, mozgósító erejére, az emberek döntésére kívánja alapozni a szervezet felépítését. Elmondta, szándéka szerint ezentúl mindenkinek teret fognak biztosítani arra, hogy hangot adjon a véleményének az RMDSZ keretein belül.

Számba vesszük a magyarjainkat!

„Ami a jövő évi önkormányzati választásokat illeti, az első egy-két hónapnak arról kell szólnia, hogy feltérképezem a körzetek elnökeivel és a választmányokkal karöltve a negyedeket, külön-külön azonosítani fogjuk a problémákat, hiszen nagy különbségek vannak egy-egy negyed lakosságának szokásai között. Magyarán: számba vesszük a magyarjainkat” – foglalta össze az orvos-politikus, de azt is hozzátette, hogy nagyon nehéz az RMDSZ-nek sikert garantálni a jövő évi választásokra, főleg, ami a városi tanácsosok számát illeti.

A választmányi elnök új alapokra helyezné a jelöltállítást

Mint ismeretes, kedden Peti András bejelentette: lemond az RMDSZ frakcióvezetői tisztségérők. A döntést Vass Levente üdvözölte. „Az elmúlt időszakban többször is elmondtam Peti Andrásnak, hogy nem tartom jónak, hogy a három erős vezetői szerepkör egyetlenegy ember kezében összpontosul. Hisz emiatt két éve minden sikertelenség miatt neki kellett magyarázkodnia. A városi szervezet elnöke ő maradt, ebből következően feladatkörünk szorosan kapcsolódik, emiatt eredményorientált együttműködésre számítok. Azt is elmagyaráztam neki, hogy a lakónegyedek képviselői, a körzeti elnökök véleménye a mérvadó számomra: az én elképzelésem szerint kizárólag az a személy lehet 2016-ban tanácsosjelölt, akit a város fele – azaz négy körzet választmánya – támogat. A jelenlegi önkormányzati képviselők, akik jövőre is a listán szeretnének szerepelni, ugyanúgy meg kell szerezzék a körzetek legalább felének támogatását. Ez lesz az ajánlólevél, és ezügyben nem kívánok kompromisszumot kötni” – foglalta össze.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.