Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

A lélektani szint alá zuhant az olaj ára

Központ január 6, 2015 Hír & hírháttér

Az üzemanyagárak külföldön is csökkennek, miután a piacon már a lélektaninak számító 50 dollár alatt kínáltak egy hordó olajat. Ezzel hatéves mélypontra süllyedt az energiahordozó ára. Az Egyesült Államokban literenként 120 forintért árulják a kutakon az olajat, ami a gazdaságnak is jót tehet. Az olajexportáló államokat ugyanakkor nehéz helyzetbe hozzák az alacsony árak.

koolaj
2009 óta nem látott szintre zuhant az olaj ára, hétfőn már kevesebb mint 50 dollárt kellett fizetni érte hordónként. A tavaly év végén kezdődött folyamat a piaci túlkínálat eredménye. Emiatt 2014-ben a felére zuhant az olaj ára, és a tendencia egyelőre megállíthatatlannak látszik. A Fehér Ház szerint az olcsó olaj kedvező az Egyesült Államok gazdaságának. „Már korábban is elmondtuk, hogy a csökkenő üzemanyagár általában jó a gazdaságnak, és természetesen jó a középosztálybeli családoknak is. Amikor a benzinkutaknál azt látják, hogy tavalyhoz képest egy dollárral kevesebb az ár, az azt jelenti, több marad a középosztálybeli családok zsebében. Ez pedig az elnök szerint kulcsfontosságú a gazdaságunk sikere szempontjából” – fogalmazott Josh Earnest fehér házi szóvivő.

A kutaknál már 2 dollár alá esett a gallononként ár, vagyis átszámítva literenként kevesebb mint 120 forintért tankolnak az amerikai autósok. A piac rövid távon további csökkenésre számít. Emiatt a helyzet miatt az adóssággal rendelkező olajcégek helyzete romlik, részvényeik is veszítenek az értékükből. De már úgy tűnik, a legnagyobb olajexportáló országnak, Szaúd-Arábiának is fáj az áresés: az ázsiai piacra már megemelte az árat. Eddig ugyanis nem volt hajlandó drágításra, így ellenezte a kitermelés csökkentését is, mert mindenképpen szeretné megőrizni a piaci részesedését.

forrás: mno.hu / Hír Tv

Share Button
Ennyien olvasták: 602

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.