Központ
2018. december 18. kedd, Auguszta

A magyar kisiskolások ellenőrzőjébe csak románul írják be a minősítéseket

Központ március 2, 2015 Hír & hírháttér

E heti hírlevelünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy román nyelven még nem értő, románul még nem beszélő kisiskolások ellenőrzőjébe csak román nyelven írják be a tanulmányi előmenetelüket jelző minősítéseket.

ellenorzo
A minősítések az „elégtelentől” a „nagyon jó”-ig terjednek, azonban ezek a minősítések kizárólag román nyelven jelennek meg a gyerekek ellenőrzőjében, annak ellenére, hogy a hatályos törvények értelmében van lehetőség arra, hogy a minősítéseket magyarul is beírják.

A kisgyerekek emiatt már zsenge gyermekkorukban szembesülnek a kisebbségi lét hátrányos következményeivel azáltal, hogy az ellenőrzőjükbe nem jelenik meg magyarul is a kiérdemelt minősítés.

Közlemény/erdely.ma

Share Button
Ennyien olvasták: 620

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. Léna március 3, 2015 at 11:24 de.

    Sajnos ahogy eljött a “változás” ideje bevezették a minősítést az elemi iskolákba, mely azelőtt 1-10 -es számokkal tőrtént, ekkor kötelező volt így írni, de nemsokat törődött vele senki. megkérdezted a kisdiákot, hogy milyen jegyed van, vagy milyen minősítésed van és azt válaszolta, hogy “fb”. Megkérdezted, hogy az mit jelent akkor azt mondta, hogy “foarte bine”! Nesze neked magyar oktatás és anyanyelv. Most szabad volna törvény bíztosítja, de könnyebb így mert a naplóba ugyis románul kell mindent beírni! a Magyar Autonómia idején Ellenörző könyvecskék voltak!

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.