Hír & hírháttér

A marosvásárhelyi színház két színészét díjazták a POSZT-on

A marosvásárhelyi színház két színészét díjazták a POSZT-on

Nagy Dorottya a legjobb női mellékszereplőnek, Bányai Kelemen Barnapedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta meg a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT). Mindketten a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának közös produkciójában, Székely Csaba:Bányavakság című darabjában nyújtott alakításukkal érdemelték ki a díjat. 

 

A POSZT legjobb előadása a Vígszínház Bertolt Brecht:Jóembert keresünk című produkciója lett, a legtöbb elismerést pedig az Örkény István Színház művészei vehettek át a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten. 

A szakmai zsűri által a legmagasabbra tartott, Michal Dočekal rendezte győztes darabban játszott a legjobb női főszereplőnek járó és a közönség zsűri díját egyaránt elnyerő Eszenyi Enikő. 

A budapesti Örkény István Színház Henrik Ibsen: Peer Gynt című előadásához négy díj kapcsolódik: a legjobb férfi főszereplő Polgár Csaba lett, a legjobb jelmezért járó kitüntetést Nagy Fruzsina, a különdíjat Matkó Tamás kapta az darab zenéjéért, a legjobb dramaturg pedig Gáspár Ildikó lett, akinek ezzel együtt a budapesti Nemzeti Színház Heinrich von Kleist:Amphitryon című produkciójában végzett munkáját is elismerték. 

A Proton Színház, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza John Maxwell Coetzee – Mundruczó Kornél:Szégyen című előadása két díjat jegyez: a legjobb rendezőnek járót Mundruczó Kornél, a legjobb díszletért odaítélhetőt Ágh Márton kapta. 

A színész zsűri döntése alapján a legjobb férfi alakítás a kaposvári Csiky Gergely Színház Martin McDonagh:Vaknyugat című produkciójában szerephez jutóHunyadkürti György, a legjobb női alakítás a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház April de Angelis:Színésznők című előadásában játszó Ecsedi Erzsébetnevéhez fűződik. 

A legjobb 30 év alatti színész díját Lovas Rozi és Tenki Réka kapta. Előbbi a Miskolci Nemzeti SzínházTennessee Williams: A vágy villamosa című darabjában, utóbbi a Nemzeti Színház Heinrich von Kleist:Amphitryon című produkciójában nyújtott kiemelkedőt. 

Az idei POSZT díjaiért összesen 12 előadás versengett. A szakmai zsűrit Dobák Lívia dramaturg, Füzér Annitervező, Gyöngyössy Katalin színész, Jászay Tamáskritikus, Nagy Viktor rendező, Zalán Tibor drámaíró ésPawel Szkotak, a poznani színház művésze, rendezője alkotta. 

A színész zsűri tagja Egri Márta, Haumann Péter, Tóth Auguszta volt, a közönség zsűriben Kozma Károlyértékesítő, Pankász Balázs egyetemi oktató és Tölcsér Valéria tanár kapott helyet. 

A látogatókat a versenydarabokon kívül 29 helyszínen 148 úgynevezett off-programra is várták. Az érdeklődés nagy volt, a produkciók döntő többsége telt ház előtt zajlott.

Forrás: mti

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.