Központ
2020. augusztus 15. szombat, Mária

A mentelmi jog mögé bújik Borbély

Központ szeptember 5, 2012 Hír & hírháttér

Halasztott a  Képviselőház

A mentelmi jog mögé bújik Borbély

borbelyTavaly, július közepén merült fel Borbély Lászlónak (akkor még környezetvédelmi miniszternek), az RMDSZ politikai alelnökének a neve egy korrupciós ügyben, amelyet az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály vizsgál. Borbély mellett a DNA büntetőjogi vizsgálatot indított Ioan Ciocan, az avasfelsőfalui Lescaci Com. cég ügyvezetője ellen, aki az ügyészek szerint egy 20 ezer euró értékű lakásfelújítással vásárolta meg Borbély László „befolyását”, amelynek köszönhetően a cég szerződéseket köthetett a Vízgazdálkodási Hivatallal.

A DNA szerint Ioan Ciocan – aki mellesleg Gheorghe Ciocan Szatmár megyei PSD-s képviselő veje – 2011-ben Borbély befolyása révén közbeszerzési konvenciókhoz jutott a volt miniszternek alárendelt Vízgazdálkodási Hivatalnál, sőt, prioritást élvezett néhány, a hivatallal korábban már leszerződött és folyamatban levő, vagy befejezett munkálat ellenértékének kifizetésénél. Források szerint Ioan

Ciocan cége 2007-től összesen 48 munkálat elvégzésére kötött szerződést az állammal, ezek között szerepelnek tengerpart-megerősítések, valamint folyómeder-szabályozások is.

Házkutatás, tanúk kihallgatása

Néhány napra rá a nagyváradi DNA-ügyészek tanúként hallgatták ki Borbély László feleségét, Borbély Melindát – aki akkor a Marosvásárhelyi Regionális Rádióstúdió igazgatóhelyettese volt – és anyatársát, akik a kihallgatás részleteiről nem nyilatkoztak a sajtó képviselőinek. Ezzel egyidőben Borbély kijelentette, hogy: „Semmiféleképpen nem vagyok érintette ebben az ügyben.”

Zavaros ügy – Kié is a lakás?

A Hotnews hírportál megkereste annak a bukaresti tömbháznak a gondnokát, amelynek egyik lakásában a DNA ügyészei házkutatást tartottak, és amely lakást újította fel Ioan Ciocan cége. A ház gondnoka azt állította, hogy a lakás felújítása 2011 májusában kezdődött, a munkát Szatmár megyei munkások végezték, és a szükséges építőanyagokat is onnan szállították Bukarestbe. A gondnok azt állította, hogy Borbély László személyesen ellenőrizte a lakásfelújítást.

A szóban forgó lakrész jelenlegi tulajdonosa bizonyos Vincze Mária, aki a gondnok elmond ása szerint az év elején vásárolta meg a lakást. Az ancheteonline oknyomozó portál szerint Vincze Mária (Borbély László fogadott fia feleségének anyja) a lakás de jure tulajdonosaként szerepel, de a lakás tulajdonképpeni birtokosa Borbély László és felesége, ők kezdeményezték az ingatlan megvásárlását Kovács Páltól és feleségétől, ők fizették ki a 80 ezer eurót, foglalkoztak az adásvételi szerződés megkötésével, és kérték a lakás felújítását az avasfelsőfalui Lescaci Com. Kft által. Viszont a politikai alelnök vagyonnyilatkozatában sem a lakás, sem a Vinczének nyújtott 80 ezer eurós kölcsön sem szerepel.

Vincze Mária 2011 július 14-i kihallgatásán a következőket nyilatkozta a fent említett portál dokumentumai szerint: „2009 szeptemberében Borbély Melinda mondta nekem, hogy Kovács Pál úr Romániába érkezett, és néhány nap múlva Kolozsvárra megyünk, hogy aláírjuk az adásvételi szerződést. A kitűzött napon Kolozsvárra utaztunk Borbély asszony meggyszínű VW Golf gépkocsijával, más személy nem volt velünk. Kolozsváron Kovács Pál lakásához mentünk, onnan pedig Kovács Pál úr és felesége kíséretében egy közjegyzői irodába. A közjegyző jelenlétében Borbély Melinda asszony átadta Kovács Pál úrnak a 80 ezer eurót, a lakás vételárát, majd aláírtuk az adásvételi szerződést. Az összeget euróban és lejben fizette ki Borbély Melinda, a pénzt otthonról hozta. Én magam soha nem jártam a Kovács Páltól vásárolt lakásban, sem az adásvételi szerződés aláírása előtt, sem utána, tehát nem tudom pontosan, hol van a lakás, és a pontos címét sem ismerem.”

Mikor sújt le a DNA keze?

Viszont idén, április elején – megjegyzendő: hogy kilenc hónap „lebegtetés” után – a tettek mezejére lépett a DNA, és kérte a büntetőjogi vizsgálat elindítását. A nyomozóhatóság a főügyészséghez fordult azzal a kéréssel, hogy tegye meg a parlamentnél a bűnvádi eljárás indításához szükséges jogi lépéseket. Akkor a parlament jogi bizottságának 7 tagja támogatta, 3 elutasította a bűnvádi eljárás megkezdését Borbély ellen.

Az RMDSZ-es politikus kitartott ártatlansága mellett, és emlékeztetett: 2010 augusztusa óta lehallgatták, és semmilyen terhelő bizonyítékot nem találtak rá vonatkozóan. A vagyonbevallását érintő felvetésekkel kapcsolatban elmondta: olyan ingatlan nem szerepel a listán, ami nem az ő tulajdona.

Mindemellett 2012 április 5-én lemondott Borbély László a környezetvédelmi tárca éléről. Az akkor miniszterelnöki tisztséget betöltő Mihai Razvan Ungureanuval közel két órás négyszemközti beszélgetés után döntött a minisztériumból való távozásáról, arra hivatkozva, hogy nem szeretné, ha a kormány megítélésén rontana a korrupciós ügye.

Újra elhalasztották az ügy tárgyalását


Hétfőre, szeptember 3-ára tervezték azt a képviselőházi ülést, amelyen többek között Borbély – az ügyészség által benyújtott – bűnvádi eljárási dossziéjáról tárgyaltak volna. Ám a tanácskozást újra elhalasztották, mert nem volt meg a kvórum. Az újabb ülést szeptember 10-ére, hétfőre hívták össze.

Részletekkel visszatérünk.


Share Button
Ennyien olvasták: 351

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.