Központ
2020. július 10. péntek, Amália

„A mi ügyeink csak nekünk fontosak”

Központ június 13, 2013 Hír & hírháttér

brassai„A mi ügyeink
csak nekünk fontosak”

Mint ismeretes, a városvezetés meghosszabbította a Marosvásárhelyi Napok időtartamát, ezért az elmúlt héten elnapolták a tanácsülést, ma azonban sor kerül rá. Az ülés előtt a napirendi pontokból kiemeltünk néhányat, és Brassai Zsombort, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökét kérdeztük.

– Az RMDSZ Peti Andrást jelölte Marosvásárhely alpolgármesterének. Ezt ön jelentette be június 4-én. A javaslatról a tanácsnak a múlt héten kellett volna döntenie, de erre nem került sor. Hogyan látja, ez a mostani tanácsülésen megtörténik?

– Köztudott, hogy a gyűlést a Polgármesteri Hivatal napolta el. Peti Andrást a frakció, az elnökség javaslatára, a Területi Állandó Tanács jóváhagyásával, alpolgármesternek nevezi meg a soron következő gyűlésen. Meggyőződésem, hogy az USL támogatásával sikerre visszük kezdeményezésünket.


– Az e heti tanácsülésnek 33 napirendi pontja van. Az alpolgármester-jelölés mellett olyanok, mint a Sütő-szobor helyének megjelölése, a Bernády iskola helyzetének megvitatása, és még sok minden más. Az említett 33 napirendi pont nem túl sok egy ülésre?

– Nem ritka, hogy a városi tanács napirendjére ennyi határozattervezet kerül. Ezek között természetszerűen külön fontossággal bírnak a magyarságot érintő kérdések. Sajnos, az előjelek szerint a mi ügyeink csak nekünk fontosak, a román politikum meglehetősen vehemens bírálattal fogadja ezeket (lásd a polgármester és a főispán nyilatkozatait az Unirea Líceum jogi személyiségének megosztása kérdésében!).


– Dorin Florea kijelentette: tartózkodni fog a Bernády iskola elnevezéséről szóló határozat szavazásakor, amiként az összes magyar érdekeltségű napirendi pontra vonatkozó voksoláskor is.  Lehet-e bízni abban, hogy az USL ezek mellett fog szavazni? Ön szerint mennyire fog működni a protokollum?

– A polgármester, mint általában, politikát játszik! Hangsúlyozom: nem politizál, hanem játszik. Ugyanis, ha valóban politizálna, akkor nyilatkozataival nem gerjesztene újra meg újra feszültséget az úgynevezett etnikai kérdésekben. Játéka természetesen nehéz helyzetbe hozza a potenciális partnerünket. Ennek ellenére, hiszem, hogy a józan ész és a világos politikai érdek fog győzni, s a 2-es iskolát átnevezzük Bernády György Általános Iskolára.


Share Button
Ennyien olvasták: 308

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.