Benedek_imre
Hír & hírháttér

A MOGYE jövőjével kapcsolatos elképzelésem

A MOGYE jövőjével kapcsolatos elképzelésem

– dr. Benedek Imre nyilatkozata – 

Egyetemi professzorként, és egy országos hírnévnek örvendő, illetve nemzetközileg elismert kardiológiai klinika vezetőjeként, kötelességemnek érzem kinyilvánítani a véleményem a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tényállásával kapcsolatosan. Az egyetem földrajzi és szakmai helyzetének jó ismerőjeként, a kétnyelvű oktatás ötletét – amely jelen pillanatban csak részben működik törvényesen – teljes mértékben támogatni tudom. A vásárhelyi egyetem föltétlenül két nyelvű vonalon (departamentumon) kellene működjön, konkrétan meghatározott oktatókkal, tantervvel és kutatási alappal.

 

E két részlegnek (departamentumnak) egyesítenie kell a MOGYE vezetőségét, és elengedhetetlen, hogy együtt alakítsák ki azt a multikulturális, vagy akár háromnyelvű intézményt, amelyet az egyetem alapítói anno megálmodtak. Emlékeztetnék mindenkit, hogy a MOGYE a kolozsvári orvosi egyetemről vált le, arról a felsőoktatási intézményről, amely Közép Európa első egyetemei közé tartozott, és amelyről a szegedi és a szebeni intézmény is levált. Jellemző erre a földrajzi térségre a többnyelvűség, ahol a különböző nemzetiségek, kultúrák közös munkája és összefogása révén olyan tanintézményeket alapítottak, amelyekkel a románok, magyarok és szászok egyaránt büszkélkedhetnek.

Önök mit gondolnak, mivel válhatunk mi is olyan kaliberű egyetemi központtá, mint Bukarest, Jászvásár, Kolozsvár vagy Temesvár, ha nem ez által a jellegzetesség által? Minden magyarázat, amivel ennek lehetetlen voltát hangsúlyozzák, csak egyszerű kifogás!

Láthatjuk, hogy egyik napról a másikra megalakították a Sport Egyetemet a MOGYE keretén belül, vagy emlékezhetünk az orvosi egyetem 1945-ös megalakítására, amelynek alapító tagjai között édesapám is ott volt, vagy a 60-as évekbeli román tagozat megalakítása. Ahogyan a magyar nemzetiségű tanárok, az akkori rendszer által előírt szükségletek bevezetése miatt képesek voltak kialakítani a román tannyelvű vonalat, és fejleszteni a román nemzetiségű tantestület, akik az évek során dicséretes munkát végeztek.

Annak érdekében, hogy a MOGYE visszanyerje egykori presztízsét, és az azt megillető fontosságot, sürgős lépéseket kell tenni: például a “plagizálók egyeteme” jelzőt kitörölni a köztudatból. Úgy gondolom, hogy minden tanár alá kellene vesse magát egy precíz tesztnek, amellyel minden gyanús dolgozatot felülvizsgálnak. Utána pedig egy független bizottság rendelkezne az oktatók eltávolításáról, emellett kielemezné és kifüggesztené az eredményeket is. Kiemelem, hogy szívesen vállalom, hogy elsőnek vetem magam alá egy efféle tesztnek, és az eredménytől függetlenül vállalom a következményeket.

Prof. Dr. Benedek Imre

 

 

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.