Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

A műszaki mentés világversenyén élenjárók a marosvásárhelyiek

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 5, 2017 Hír & hírháttér

A Maros Megyei Horea Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének alakulata a legjobb csapat címet nyerte el a gyorsasági műszaki mentési próbán, a műszaki mentési és baleset sebészeti világversenyén (World Rescue Challenge), amelyre a marosvásárhelyi Ligetben került sor augusztus 30 és szeptember 3. között. A vásárhelyi csapat tagjai Ioan Sima vezető őrmester, Claudiu Miheșan, valamint Vlad Toma törzsőrmesterek, ugyanakkor Eugen Anca éss Adrian Săcărea tőrzsőrmester-mentősök voltak.

Szerdától vasárnapig a marosvásárhelyi Ligetben zajlott a 18. alkalommal megrendezett műszaki mentési világverseny (World Rescue Challenge), azaz a világ legjobb sürgősségi mentőalakulatait felvonultató megmérettetés, amelyet első alkalommal tartották Romániában.

A világbajnokságra a versenyszabályzat által előírt maximális számú, azaz 36 csapat mintegy 350 résztvevője iratkozott fel: Brazíliából érkezett hat csapat, ugyanakkor kanadai, cseh, kolumbiai, luxemburgi, francia, írországi, új-zélandi, portugál együttesek is részt vettek, nem utolsó sorban Romániát nyolc csapat (Fehér, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Máramaros és Vâlcea) megyei katasztrófavédelmi felügyelőségének alakulata képviselte, de mellettük a dél-afrikai, spanyol, svájci, nagy-britanniai és az egyesült államokbeli versenyzők alakulatai is jelen voltak a megmérettetésen.

A műszaki mentések összecsapása tízperces gyorspróbából és húszperces standard próbából állt, mindkét esetben roncsok közé szorult személyt kellett kimenekíteni különböző fokozatú nehézségek árán, valamint egy harmincperces összetett versenyszám is része volt a rendezvénynek. A sürgősségi traumatológiai versenyben tízperces egyszerű standard próbát és egy olyan komplex próbát kellett teljesíteni, melynek két sérültje volt. A zsűri nemzetközi és hazai szakemberekből állt, az összecsapás keretében tesztelték a szakértelmet, az évek során szerzett szakmai tapasztalatot.

A rendezvénysorozat alkalmával a kíváncsiskodók a Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség és az Országos Vészhelyzeti Felügyelőség (IGSU) korszerű gépparkját is megtekinthették, ahol a helyi intézmény alkalmazottai ismertették pár szóban a járművek jellemzőit és bevetési területüket.

Egyébként a World Rescue Challenge elnevezést viselő versenyt 1999-től évente szervezik meg, és a World Rescue Organization – melyhez hazánk négy évvel ezelőtt csatlakozott – tagországainak legjobbjai vesznek részt rajta.

2016-ban Brazília adott otthont a világversenynek, akkor a Romániát képviselő együttes összetettben a 15. helyen végzett.

A Vásárhelyen szervezett World Rescue Challenge 2017-es világverseny műszaki mentési és baleseti sebészeti versenyszámainak részeredményei:

A 10 perces gyorsasági műszaki mentési próbán a Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség a legjobb csapat címet nyerte el, első helyezett az RSC Lisszabon együttese lett, őt követte  a második helyen lévő Hereford & Worcester Fire and Rescue Service (Nagy-Britannia) és a harmadik Oxfordshire (Nagy-Britannia).
A 20 perces standard műszaki mentés legjobb alakulata a nagy-britanniai Bridgend Team South Wales Fire and Rescue Service UK lett, a szintén nagy-britanniai Hereford & Worcester Fire and Rescue Service az ezüstérmet, míg a spanyolországi Catalunya Terrassa csapata a bronzérmet szerezte meg.

A 30 perces komplex próbák legjobbjának a brazil csapatot nyilvánították, az első helyezett az egyesült királyságbeli Bridgend Team South Wales Fire and Rescue Service UK, második helyezett portugál RSB Lisszabon, a harmadik a brazil 11 BBM Joacaba csapata lett.

A legjobb orvos címet az Egyesült Királyság alakulatának orvosa szerezte meg, második a portugál, a harmadik helyezést ugyancsak az egyesült királyságbeli együttes orvosának ítélték oda. A beavatkozások leghozzáértőbb vezetőjének az egyesült királyságbeli csapat irányítóját ítélték, második helyezett az írországi, harmadik pedig portugál alakulat vezetője lett.

Share Button
Ennyien olvasták: 994

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.