Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

A parlament megszavazta a szakmai érettségi bevezetését

Központ szeptember 18, 2012 Hír & hírháttér

A parlament megszavazta a szakmai érettségi bevezetését

Megszavazta a szakmai érettségi bevezetéséről szóló törvénytervezetet hétfőn a szenátus, így a tanév végén kétszintű érettségi rendszerben vizsgáznak majd a középiskolák végzősei, amennyiben Traian Basescu államfő kihirdeti a jogszabályt.

 

A szakmai érettségi vizsgán sikeres végzősök olyan oklevelet kapnak, amely tanúsítja a középszintű képzést, így megkönnyíti elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon, de nem teszi lehetővé a felsőoktatásba való felvételit.


A szakmai és országos érettségi között csak a román nyelvi, az idegen nyelvi és az informatikai képességeket felmérő szóbeli vizsgák lesznek közösek. A szakmai érettséginél az elvégzett középiskola szakosodásának megfelelő (írásbeli és szóbeli) gyakorlati vizsgát kell tenniük a végzősöknek.

A szakmai érettségi után – ha a végzős mégis továbbtanulna – az országos érettségit is le lehet tenni.

Romániában tavaly és idén – amióta a puskázás megelőzése érdekében kamerákat szereltek a vizsgatermekbe – a vizsgázók fele megbukott az érettségin. Az országban az utóbbi években folyamatosan romlottak a vizsgaeredmények. Míg 2009-ben a jelentkezők 81,47 százaléka, 2010-ben a 69,3 százaléka vizsgázott sikeresen, 2011-ben a jelentkezőknek már csak alig a fele szerzett érettségi bizonyítványt.

A minisztérium becslése szerint 2013-ban 187 ezer diák végez Romániában a középiskolákban. Idén 64 ezer végzősnek nem sikerült az érettségije.

A gyors politikai lépést az tette lehetővé, hogy nem az oktatási kerettörvényt módosította a parlament, hanem egy már korábban napirendre tűzött sürgősségi kormányrendeletet, amely csak az érettségi megszervezését szabályozza. Oktatási kérdésekben a kétkamarás román parlamentben a szenátus a döntő ház. A hétfői szavazáson a szenátorok 73 szavazattal, 15 ellenében, egy tartózkodással szavazták meg a szakmai érettségit bevezető jogszabályt. Hatályba lépését csak az hátráltathatja, ha alkotmányossági óvást emelnek ellene, vagy Traian Basescu államfő visszaküldi újratárgyalásra a parlamentnek. Ha a parlament ez után is változatlan formában erősíti meg a jogszabályt, az államfő nem tagadhatja már meg a kihirdetését.

MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 391

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.