Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

A politikai felelősségvállalás hiánya késlelteti az iskolanévadást (videó)

Központ április 11, 2013 Hír & hírháttér

A politikai felelősségvállalás hiánya késlelteti az iskolanévadást (videó)

A Bernády iskolanévadás civil kezdeményezésként 2011 szeptemberében indult  Marosvásárhelyen, Erdélyben. Marosvásárhely lakosságának csaknem fele magyar nemzetiségű, és itt él a legnagyobb lélekszámú erdélyi magyar közösség, 60 ezer ember.

 

A marosvásárhelyi 2-es Számú Általános Iskolába járó gyerekek  szülei létrehozták a Bernády akciócsoportot, amely 2011 óta küzd  az iskola névváltoztatásáért, ugyanis az általános  iskola neve, hosszas küzdelmek ellenére, továbbra  is változatlan. A Marosvásárhelyen működő 13 általános iskola közül egy magyar elnevezésű oktatási intézmény sem létezik. Az iskolák a román kultúra híres személyiségeinek neveit viselik. Végtelenül cinikus, hogy a városban egy Friedrich Schiller nevű iskola is működik, a valamikori német közösség kultúrája iránti tisztelet jeléül.  Az itt élő nagyszámú magyar közösség kultúrája láthatatlan  az iskolák névadói számára, akik az elmúlt 20 évben a romániai kisebbségbarát  törvények ellenére mindent elkövettek  a jelenlegi helyzet kialakulásáért. A magyar közösség politikai érdekvédelmi szervezete mindeközben 12 évig  kormánytagként úgy tett, mintha Marosvásárhelyen minden rendben volna. 

Az RMDSZ vezető politikusainak nagy része a város magyar lakossága szavazatainak köszönhetően került fontos pozíciókba, minisztériumok élére, miniszterelnök-helyettes pozícióba és más stratégiai szerepkörökbe.  Románia egy túlpolitizált ország, ahol egy iskolanévadás nem jöhet létre politikai konszenzus nélkül. Ehhez viszont arra van szükség, hogy az RMDSZ tagjai sikeres politikai háttértárgyalásokat folytassanak az érintett román pártokkal.

Politikai lobby nélkül Marosvásárhelyen magyar  iskolanévadás nem valósulhat meg.  A politikai tárgyalások szükségességével az RMDSZ tagjai is egyetértenek, és az általunk készített kisfilmben elhangzottak  alapján felvállalják azokat. A kisfilmben látható párbeszéd egy kerekasztal- megbeszélés alkalmával hangzott el,  amelyet a Bernády szülői akciócsoport  kezdeményezett 2012 novemberében, a névadás ügy egyéves évfordulója alkalmával. Ahhoz, hogy az iskolanévadás megvalósulhasson, szükség van egy városi tanácsi határozatra. A határozathozatal előtt viszont néhány,  törvény által szabályozott lépésre van szükség , ilyenek az adott iskolavezetőségi tanácsának névváltoztatást kérő határozata, városi és megyei névadóbizottságok döntései. Fontos megemlíteni, hogy iskolanévadás ügyben már született egy városi tanácsi határozat, amelyet nem előztek meg politikai háttértárgyalások, és ez soha nem került megvalósításra, jelenleg jogilag alkalmazhatatlan.

Politikai háttértárgyalásokra van szükség

Ahhoz, hogy az iskolanévadás megtörténhessen és a marosvásárhelyi 2-es számú általános iskola felvehesse a Dr. Bernády György nevet politikai háttértárgyalásokra van szükség, a törvényes lépések betartása nem elegendő. A kisfilmben elhangzó politikusi ígéretek alapján az iskolanévadáshoz szükséges politikai kötelezettségvállalás hamarosan megvalósul. A filmben elhangzó nyilatkozatok szintjén könnyűnek ígérkező, a magyar közösséget érintő, érdekvédelmi ügyek a hétköznapokban sajnos rendszerint elvéreznek.

Jelenleg 2013 áprilisa van. A városi tanács holnap, április 11-én szavazza meg a költségvetést, a pénzek elköltéséhez kapcsolódó politikai háttértárgyalások minden bizonnyal rég lezajlottak, az iskolanévadás körül néma csend honol, nem véletlenül. A kisfilmből ugyan kiderül, hogy a civilek állításaival összhangban az RMDSZ vezetőpolitikusai egyetértenek abban, hogy az iskolanévadás megvalósításához kötelezőek a politikai tárgyalások, ezekért a városi tanács RMDSZ-es tanácsosai, marosvásárhelyi RMDSZ, illetve a megyei RMDSZ felelnek. A kérdés csupán az, mikor kerül sor a filmben elhangzott lépésekre. Ebben az évben minden bizonnyal más volt az RMDSZ prioritás, új magyar alpolgármester lesz, aki egyben a városi RMDSZ elnökévé választották a közelmúltban, talán a változások, személycserék voltak az idei érdekvédelem fő célkitűzései. Az iskolanévadás nem fontos, hiszen több mint húsz év telt el a rendszerváltás óta, azóta az RMDSZ védi a közösségi érdekeket. Az iskola meg a közösség egy fontos színtere. Vagy talán mégsem….

A kisfilmben hallható volt Frunda György miniszterelnöki tanácsadó álláspontja, aki szerint az RMDSZ annyira fontos szerepet tölt be a városban, hogy nélküle a többi politikai párt nem tud dolgozni. Véleményünk szerint a valóság sajnos másként fest. A román politikai pártok akár a PDL (Demokrata-Liberális Párt), akár az RMDSZ koalíciós partnere az USL (Szociál-Liberális Szövetség), nagyon jól tudnak létezni és ügyeiket érvényesíteni a magyarok érdekvédelmi szervezete nélkül. Az elmúlt húsz év tapasztalata azt mutatja, hogy az RMDSZ  nélkül nagyon könnyen megszülethettek a román utcanévtáblák, az egynyelvű iskolanévtáblák és az általános iskolák majdnem mindegyike román nevet kapott. A név nélkül maradt 2-es számú általános iskola névadás ügye másfél évvel ezelőtt kezdődött el, az iskola neve továbbra is változatlan.

A városban jelenleg két általános iskola nem visel román nevet, az összes többit már elnevezték. A novemberi média számára nyilvános kerekasztal-megbeszélés során Frunda György miniszterelnöki tanácsadó és Borbély László parlamenti képviselő szerint az iskolák elnevezései nem maradhatnak meg a jelenlegi formájukban, a filmben elhangzik, hogy a 2012 decemberi parlamenti választások után az RMDSZ összeállít majd egy LISTÁT, amely tartalmazni fogja azoknak az iskolának a nevét, amelyek egy miniszteri rendelet alapján magyar elnevezést kell kapjanak, ennek következtében a marosvásárhelyi általános iskolák majdnem fele (!) magyar elnevezésű lesz. A jelenlegi információink alapján ez a LISTA nem készült el a magyar elnevezést viselő iskolák sem léteznek a városban, valószínűsíthető, hogy nem lesz sem lista, még kevésbé magyar iskolanevek. Jelenleg az egyetlenegy magyar nevű iskola elnevezése is másfél éve egy helyben toporog. Ehhez képest a lista és etnikai arány alapján felmerülő politikai követelés teljesen irreális, hamis ígérgetésnek tűnik.

Az is elhangzik a filmben, hogy az RMDSZ politikai tárgyalásai az iskolanévadás ügyben egyszerűen kivitelezhetőek lesznek, hiszen semmi mást nem kell tenni csak le kell ülni tárgyalni lévén, hogy a koalíció kitűnően működik helyi szinten (!). Abban az esetben amikor már minden kötél szakad és nem lehet politikai konszenzusra jutni iskolanévadás ügyben, akkor marad a helyi költségvetés megszavazásánál fennálló politikai játszma kivitelezése. Marosvásárhely tanácsa még nem szavazta meg a helyi költségvetést, reméljük, hogy a háttértárgyalások során sikerül érvényre juttatni a magyar közösség érdekeit is.

Az RMDSZ vezetőpolitikusai azt állítják, hogy az iskolanévadás csak akkor lesz megvalósítható, hogyha mindenki végzi a dolgát, a pedagógusok tanítanak, a civilek lépéseket tesznek a névadás elérése érdekében és a politikusok pedig politikai tárgyalásokat folytatnak. A kerekasztal-megbeszélés óta a civilek feladataikat ellátták, a 2-es számú általános iskola vezetőségi tanácsa megszavazta a névváltoztatást. Igaz ma már az RMDSZ azt állítja, hogy az iskola vezetősége nélküle nem tudta volna megszavazni az iskola névváltoztatását, novemberben ez még civil feladatként lett bemutatva Borbély László parlamenti képviselő által.  Az RMDSZ vezetőpolitikusai hatékony politikai tárgyalásokat ígértek, ezek a tárgyalások nem születtek meg, nem tudjuk valaha sor kerül-e majd rájuk.

A kisfilmben elhangzott politikusi kötelezettségek, a politikai tárgyalások, mindezidáig nem születtek meg, pedig az RMDSZ bekerült a parlamentbe és a kisfilmben hallható volt, hogy az iskolanévadás apró, habkönnyű politikai feladat. Ha az iskolanévadás egy apró feladat, érhetetlen mi tart ennyi ideig, hiszen lassan két éve kezdődött el a Bernády ügy és a bagatell kis névadás ügyek súlytalansága mellett a város összes általános iskolája román elnevezést kapott.

A filmben az is elhangzik, nagyon helyesen, hogy mindenki végezze a dolgát: a civilek és a politikusok egyaránt. Mi is ezt szeretnénk kérni az RMDSZ politikusaitól, hogy tegyenek eleget vállalt kötelezettségeiknek.

A civilek elvégezték teendőiket hátra vannak még a politikusok által könnyednek bemutatott tárgyalások.  A kérdés másfél éve ugyanaz: Szeretnénk végre megtudni, mikor kerül sor azokra a politikai tárgyalásokra amelyek nélkül Marosvásárhelyen maradnak a régi iskolanevek és nem lesz egyetlenegy magyar elnevezésű általános iskola sem.

A szóban forgó videót itt tekinthetik meg: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XW9fPPmG-fs

forrás: www.amibernadynk.wordpress.com


Share Button
Ennyien olvasták: 358

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.