Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

A politikum árt az egészségnek!

Központ február 20, 2013 Hír & hírháttér

A politikum árt az egészségnek!

kli

Gyakran mondják, hogy a világon minden mozgásban van. És ha mozgásban, akkor egyben változásban is. A kérdés csak az, hogy ez a változás milyen irányba mutat? Olvasóink zöme már biztosan hallott és olvasott arról, hogy hétfőn Eugen Nicolăescu szaktárcavezető leváltotta Dr. Benedek István professzort a Maros Megyei Sürgősségi Kórház csontvelő-átültetési programjának a vezetői tisztségéből, és Dr. Lázár Erzsébetet nevezte ki helyébe.  

Bevezetőként elmondanánk: élmény, amikor az ember megszületik. Öröm, amikor a kisgyerek azt hallja, hogy szülei anyanyelvén szólnak hozzá; számára így minden világos, átlátható, érthető. Ez egyben a természet rendje is. A forma: megszületünk, cseperedünk, majd óvodába, iskolába és egyetemre pályázunk. Igaz, akkor vagyunk többek, ha sok nyelvet beszélünk, azonban bármilyen formában szólalunk meg, agyunk úgyis az anyanyelvünkön gondolkodik. Ez az a nyelv, ami végigvezet minket az egész életünkön. Ezen a nyelven keresztelnek, házasítanak, majd… temetnek. Anyanyelvünkön tanulunk, ezzel udvarolunk, szeretünk, és igyekszünk ezen a nyelven nevelni gyermekeinket, unokáinkat, utódainkat. Ez az a nyelv, mely segítségünkre van akkor is, amikor betegek vagyunk. És ha már erről beszélünk, akkor éljünk példával. A fenti gondolat a gyakorlatban is megfigyelhető a Maros Megyei Sürgősségi Kórház Hematológiai és Csontvelő-átültetési Központjában… Mi tagadás, azok a betegek, akiket oda utaltak be és felépültek, a saját nyelvükön mondhatták el problémájukat, betegségüket. És ami a legfontosabb: ezen a nyelven kapták meg a választ professzortól, orvostól, asszisztenstől és ápolótól! Ne feledjük, hogy az anyanyelv használata ebben az esetben (is) nélkülözhetetlen. Az említett formai használat maga a fél gyógyulás. A továbbiakban kiderül, hogy mindezt miért is írtuk le…

Benedek leváltásának előzménye, az indító „ok” és a helyzet alakulása…

Nicolăescu tárcavezető a médiának nyilatkozva kifejtette: Benedek professzor „a kinevezése óta nem végezte megfelelően a dolgát, továbbá, elmulasztotta jelezni, hogy az egészségügyi intézmény nem rendelkezik a kezelések megfelelő lebonyolításához szükséges, kulcsfontosságú gyógyszerekkel.”

Dr. Benedek István, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház Hematológiai és Csontvelő-átültetési Központjának vezetője lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta:

– Bár a kormány jelentős összeggel támogatta a fontos gyógyszerek beszerzését, jelenleg hét-nyolc, a leukémia kezelésére és a csontvelő-átültetés során használatos gyógyszer hiányzik. E tényt a klinika szakemberei jelezni fogják az áprilisban, Londonban sorra kerülő Nemzetközi Transzplantációs Kongresszuson, annak reményében, hogy brüsszeli beavatkozással esetleg megoldódhat a probléma.

Mi tagadás, az a szakmai munka, ami a Maros Megyei Sürgősségi Kórház Hematológiai és Csontvelővelő-átültetési Központjában folyik évek óta nem mindennapi. Épp ezért jogos az abbéli remény, hogy az intézet szakemberei Benedek professzor vezetésével a londoni kongresszuson megoldhatták volna a gyógyszerhiány okozta gondot.  

De ha valaki eredményeket ér el – amire még a világ is felfigyel –, ha valaki dolgozik, méghozzá úgy, hogy azt külföldön is jegyzik, annak irigyei is teremnek. A vásárhelyi klinikán 2012-ben negyvenhat transzplantációs beavatkozást végeztek, ebben az évben pedig már hatot. A szakmai irigység azonban ezúttal is megmutatkozott. Állításunk alátámasztása végett, íme, Nicolăescu kijelentése: „Ha a különböző egészségügyi programok vezetői nem tájékoztatják megfelelőképpen az Egészségügyi Minisztériumot a különböző hiányosságokról, nem várhatják el a tárcától, hogy az magától kitalálja.”

Nicolaescu miniszter azt nyilatkozta, hogy a megyei kórház nem rendelt az Unifarm Országos Gyógyszerforgalmazó Vállalattól azokból a hiányzó gyógyszerekből, s szerinte arra is volt példa, hogy a kórház patikájában addig álltak azok bizonyos hiányolt gyógyszerek, ameddig szavatosságuk lejárt.

A miniszter összekeverte a szezont a fazonnal, vagyis az onkológiai programot a csontvelő-átültetési programmal

„Nicolaescu összekeverte az onkológiai programot a csontvelő-átültetési programmal, az ezen területeken használatos gyógyszerek is eltérnek, ám a miniszter úr ezek közt sem tud különbséget tenni. A kórház gyógyszertárában talált lejárt szavatosságú orvosságok az onkológiai programban használatosak, és semmiképpen az átültetési programban” – hívta fel a figyelmünket Benedek István a tárcavezető szakmai járatlanságára, tájékozatlanságára. Hozzátette: „a gyógyszerekért benyújtott kérvényekről másolatom van a kórházban, bármikor be tudom bizonyítani, hogy hosszú ideje folyamodunk már az életbevágóan fontos orvosságokért.”

Benedek professzor lapunknak még azt is elmondta, hogy a leukémiás betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerek, illetve a transzplantáción átesett betegek számára elengedhetetlen orvosságok hiánya miatt veszélybe került a páciensek élete. Megemlítendő, hogy nem kevesebb mint nyolcféle citosztatikum hiányzik, de hosszú hónapok óta nem rendelkeznek még a kezeléshez szükséges alapvető gyógyszerekkel sem.

Ezzel kapcsolatban Benedek doktor kifejtette:

– Mindenik transzplantációs központban hasonló a helyzet, de senki nem meri felemelni a szavát. A miniszter úrnak az fáj, hogy a sajtóban nyilvánosságra hoztam ezt az ügyet, azok után, hogy szinte napi gyakorisággal jeleztem a helyzetet feletteseimnek. Közel egy hónappal ezelőtt dr. Raed Arafat államtitkárt is tájékoztattam, ő azt tanácsolta, a szóban forgó orvosságokat az Unifarm Országos Gyógyszerforgalmazó Vállalattól rendeljem meg. A szükséges gyógyszerek jegyzékét továbbítottam a Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház vezetésének.

„A minisztériumi bürokrácia, az értelmetlen és bűnös időhúzás emberi életeket követel!”

Megkérdeztük Benedek professzort, hogyan vélekedik a programkoordinátori tisztségből való menesztéséről.

„Mára már köztudott, mit műveltek velem. Sajnálom, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik nem merik kinyitni a szájukat, és nem harcolnak a nélkülözhetetlen dolgokért. Világéletemben a betegekért küzdöttem, és azért, hogy minél több embert meggyógyíthassak. Tudásomat, kapcsolataimat a betegek érdekében gyarapítottam, fejlesztettem. Ha a rászorulóknak, vagyis a betegeknek az én leváltásom árán ezentúl lesz gyógyszerük, akkor részemről minden rendben. Abban az esetben viszont, ha nem oldódik meg a gyógyszerhiány, a betegek semmiképp se engem okoljanak, hanem forduljanak a tárcavezetőhöz magyarázatért. Felhívnám a figyelmet arra is, hogy a minisztériumi bürokrácia, az értelmetlen és bűnös időhúzás emberi életeket követel! Aki pedig orvosként akar, próbál valamit tenni, azt előbb vagy utóbb vakvágányra helyezik” – szögezte le Benedek.

Politikai tisztogatás áldozata Benedek?

De vajon, mi van az ügy háttérben? Köztudott, hogy Benedek professzort nemrég menesztették a marosvásárhelyi RMDSZ éléről. Arra a kérdésre, hogy lát-e összefüggést a pártbeli kegyvesztése és Nicolăescu döntése között, Benedek István a következőket mondta:  

– Nagyon szeretném elhinni, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz!  

Share Button
Ennyien olvasták: 399

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.