Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

A prostitúció miatt lesz hatalmas GDP-növekedés

Központ július 29, 2013 Hír & hírháttér

A prostitúció miatt lesz hatalmas GDP-növekedés

Jövőre hatalmasat ugrik az európai országok GDP-je, mivel az EU-s szabályok értelmében bele kell majd számítani a mutatóba a feketegazdaságot is. Ez azt jelenti, hogy könyvelésileg a gazdasági teljesítmény részévé válik a prostitúció, a csempészet, a kábítószerek gyártása és terjesztése – idézi a vezető lengyel gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna cikkét a Index és a Napi Gazdaság.

A lengyel lap szerint emiatt évi 16 milliárd zlotyval, vagyis mintegy 4 milliárd euróval “emelkedhet” a lengyel bruttó hazai termék. Az Index arról ír, hogy az új módszer megváltoztatja az eladósodás mértékét és az országok uniós befizetési kötelezettségeit is, mivel ezeket a GDP-hez arányosítják. Az EU különböző országaiban végzett vizsgálatok szerint az új elszámolási rendszer átlag 0,5-1%- kal fogja emelni a GDP-t.

Az új elszámolási rendszer teljesen felboríthatja az országok GDP szerinti eddigi rangsorát, különösen ami az új tagokat illeti. Egy idén készült tanulmány becslése szerint 2013-ban a bolgár árnyékgazdaság a bruttó hazai termék 31%-át teszi ki, Romániában 28, Litvániában 28 és Észtországban 28 százalékra rúg.

Forrás: napi gazdaság, index, transindex

 

Share Button
Ennyien olvasták: 415

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.