Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

A romániai lakosok 46 százaléka él szegénységben

Központ október 17, 2012 Hír & hírháttér

szegenysegA romániai lakosok 46 százaléka él szegénységben

Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja. Romániának sokat kell még küzdenie, mert az összlakosság 46 százaléka él szegénységben, ez a legnagyobb arány az Európai Unióban.

 

A tavalyi népszámlálás adatai alapján a 19 millió romániai lakos 46 százaléka, azaz megközelítőleg 8,9 millió személy él a szegénység határán. A szegénységet tekintve az uniós átlag 23 százalék. 

Az elmúlt években az életszínvonal és a lakosság számának csökkenése miatt ugrott meg a romániai nélkülözők aránya, korábban 41 százalékot regisztráltak az országban.

Románia még Bulgáriát is „megelőzte” a szegénységi listán, tavaly még a szomszédos ország volt a legszegényebb az unióban 40 százalék feletti nélkülözővel. Az Európai Uniós nyilvántartás Lettországgal és Litvániával egészült ki, ahol 34 százalék feletti a szegénységi index.

A lajstrom pozitív részén Csehország, Svédország és Hollandia foglal helyet, ahol az összlakosság mindössze 15 százalékának kell nélkülöznie. 

Az Európai Unió besorolása szerint az a személy tekinthető szegénynek, akinek jövedelme nem haladja meg az országos átlagjövedelem 60 százalékát. Románia esetében ez 530 lej havonta.

Romániában majdnem 9 millió ember él alig több mint 117 euróból havonta.

forrás: manna.ro/realitatea.net

Share Button
Ennyien olvasták: 430

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.