Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

A struccpolitika netovábbja, avagy hogyan tovább, autonómiatervezet?

Nagy-Bodó Tibor november 6, 2014 Hír & hírháttér

Nagy_Bodo_TiborAmi a szavazás számszerűségét illeti, azt már minden bizonnyal mindenki tudja. Aki viszont nem, az talán csak azért nem, mert ezek a százalékok, arányok nem érdeklik. Az elmondható, hogy a napokban, ha nem is a világ, de Európa szeme-füle és figyelme mindenképpen felénk terelődött. És meglepetés volt bőven.

A megoldatlanságok
Nem kell csodálkozni azon, ha ilyenkor, az összesítések után felvetődnek olyan kérdések, gondok, melyekre már nagyon rég meg kellett volna találni a megoldást.
Az ember nyitott szemmel jár, és ha nem folytat struccpolitikát (!),  sok mindent meglát, de legfőképp meghall.
Egyszerűsítve a dolgokat: ahogy az szokott lenni, most is úgy alakult, hogy volt, aki elment szavazni, és volt, aki fölöslegesnek tartja azt, hogy leadja a voksát. És eddig, még nincs is gond.

strucc

Az igen és a nem  itt is felüti a fejét
Persze, mindenkinek megvan a magyarázata, hogy miért igen, és miért nem. Az egyszerűbb mindig az igen. A komplikáltabb – általában – a nem. Ez értelemben az utóbbival foglalkoztunk, hiszen szent meggyőződésünk az, hogy ez a komplikáltabb, és így egyben az „érdekesebb” is.
Nem vitás az, hogy nagyon sokan azért nem mentek el szavazni, mert két államelnökjelölt szerepelt a lajstromon. E tényt, igaz már hónapok óta tudtuk, és nagy kár, hogy az elmúlt hónapokban, években erre sem született megoldás, kiegyezés.
A kérdés az, hogy ki issza meg ennek a levét… Ugye, ezen nem kell sokat gondolkodni.
A leírtakon kívül azonban még sok mindent lehetett hallani. Volt olyan is, aki órákon át állt a szavazóközpont előtt, és még az utolsó pillanatban sem tudta, hogy mitévő legyen…

Az időszerűség, a beolvadás és a felzárkózás
Nem egyszer hangzott el, hogy már épp ideje lenne annak, hogy a két zsebpárt felzárkózzon… Mert ez lenne a helyes. E kijelentésnek egyértelműen az az értelme, hogy már rég itt az ideje annak, hogy a fent említett pártok beleolvadjanak a szervezetbe. Az elhangzottak szerint a magyar közösség számára is ez lenne a legjobb.
Elismerjük, a leírt sorok tartalmán biztosan nagyon sokan csodálkoznak, de mindenképpen érdekesebbnél-érdekesebb meglátásoknak voltunk tanúi. Ezek között voltak ilyenek és olyanok is.

Süket fülekre találtunk
Összegezve a fentieket, úgy gondoltuk, nem tehetjük meg azt, hogy ne kérdezzük meg az illetékeseket. Ez esetben természetesen a vezetőkre célzunk.
A Központ, lévén Maros megyei hetilap, mindenki előtt Portik Vilmost, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnökét kereste meg.
Vele is a fentiekről szerettünk volna beszélni, azonban nem mindig szőlő és lágykenyér az újságíró munkája, mert betonfalakba ütköztünk.
Történt ugyanis, hogy a megyei vezető visszautasított. Mondván: most rengeteg újság­írónak számtalan kérdése van, és ő most nem hajlandó semmire sem válaszolni, ugyanakkor nem is kommentál semmit. Állítása szerint, ami a számokat és az alacsony részvételt illeti, erre: szavai sincsenek…
Gondolva a Néppárt vezetőjének és államelnökjelöltjének a lemondására, azt is meg szerettük volna tudni, hogy itt, a Maros megyei vezetőségben lesz-e tisztújítás. Sajnos, erre sem lehetett választ kicsikarni.

Próbálkozni azonban mindig lehet, és ezt a lehetőséget most sem hagytuk ki.
Ma már köztudott, hogy a választási eredmények miatt beadja lemondását az Erdélyi Magyar Néppárt államelnökjelöltje, Szilágyi Zsolt, és Toró T. Tibor pártelnök.
Azt is tudni, hogy Toró T. Tibor ügyvivő elnökként fogja vezetni az EMNP-t, míg a kongresszus meg nem választja az új elnökséget.
Nem hagyva magunkat, hát ezen a vonalon indultunk tovább. És (ne) láss csodát, süket fülekre találtunk.
Sajnos, hiába is kerestük a már fent többször említett párt elnökét és államelnökjelöltjét, mert bármennyire is próbáltuk: nem lehetett őket elérni.
Kénytelenek vagyunk elismerni: mindenkinek megvan a joga arra, hogy a telefonját annak vegye fel, akinek akarja. Azonban vannak helyzetek és helyzetek.

Kettőn áll a vásár
Igaz, az éremnek két oldala van. Mi csupán válaszokat akartunk, ők viszont lehet, pont ezt nem akarták számunkra biztosítani…
Nincs erre most mit írni-mondani, de annyit azonban mindenképpen, hogy ez nem más, mint struccpolitika. Mégpedig a javából!

Share Button
Ennyien olvasták: 839

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.