Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

A tanárok is a kormány elé vonultak, kedden is tüntetni fognak

Központ április 19, 2016 Hír & hírháttér

Több száz pedagógus tüntetett hétfőn Bukarestben a kormány épülete előtt, méltányosabb bérezést követelve a közszférában.

A megmozdulást a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége szervezte, amely keddre is hasonló tiltakozást helyezett kilátásba.

A pedagógusok mintegy 60 százalékának érdekeit képviselő szakszervezet amiatt elégedetlen, hogy a kormány nem fogadta el múlt héten a közszférában dolgozó közalkalmazottak béreinek növeléséről szóló törvénytervezetet. Állításuk szerint a jogszabály méltányosabb bérezést írt volna elő a fiatal kezdő tanároknak, és vonzóbbá tette volna a pályát a fiatal és tehetséges pedagógusok számára.

A mintegy kétórásra tervezett tüntetésen a résztvevők különböző feliratú transzparensekkel üzentek a kormánynak. Ezeken egyebek mellett az volt olvasható, hogy “Elástatok a papírmunkába!”, “A kezdő tanárok számára 50 százalékkal magasabb bért akarunk!”, “Iohannis, a kormányod csak rosszat tesz nekünk!”.

Azt kifogásolják, hogy a jelenlegi bérezés nem ösztönzi megfelelően a pedagógusokat, és nem veszi figyelembe a teljesítményüket. A tanárok a diákok után járó úgynevezett fejpénzzel is elégedetlenek. Úgy vélik, hogy az oktatási minisztérium nem a valós költségeket vette figyelembe a fejpénz megállapításánál, így az nem fedezi a költségeket.

A pedagógusok az osztályonkénti magas diáklétszámot is kifogásolták, ami szerintük az előző években végrehajtott tanárelbocsátások miatt alakult ki. Azt is kifogásolják, hogy az önkormányzatok nem térítik meg egységesen a pedagógusok ingázási költségét.

A közalkalmazottak bérezéséről szóló törvénytervezetet a kormány múlt heti ülésén vonta vissza a napirendről, Claudia-Ana Costeamunkaügyi miniszter pedig csütörtökön lemondott a tervezet körül felmerült nézeteltérések miatt.
Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 300

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.