Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

A tanügyis szenátorok rábólintottak a szakmai érettségire

Központ szeptember 5, 2012 Hír & hírháttér

andronA tanügyis szenátorok rábólintottak a szakmai érettségire

Szakmai érettségivel módosította szerdán a szenátus tanügyi bizottsága a tanügyi törvényt. A bizottság öt tagja egyöntetűen megszavazta a módosítást.

 

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter szerint a szakmai érettségit már az idei tanévtől bevezetik, de erről a végső döntéshozó a szenátus lesz majd, ahol jövő hónapban tárgyalják meg a tanügyi törvény módosítását.


Az oktatási tárcavezető hozzátette, hogy a szövegmódosítás nem változtatja meg az érettségi eddigi menetét. A szakmai érettségi ötlete azoktól a munkaadóktól jön, akik alkalmazásnál hiányolják az érettségi diplomát – indokolják a szaktárcánál.

A szakmai érettségin két vizsgát tesznek majd a diákok: egy projektet kell leadniuk és egy gyakorlati megmérettetésen részt venniük, valamint utóbbihoz a szakmának megfelelő dolgozatot kell benyújtaniuk. A törvénymódosítás ugyanakkor megengedi bármilyen profilú líceum diákjainak, hogy szakmai érettségit tegyenek.

A miniszter szerint a szakmai érettségit az országos vizsgák előtti időszakban szervezik meg, a számítógépes és nyelvi képességfelmérők közösek lesznek az országos érettségiével. A diák döntheti majd el, hogy milyen érettségin vesz részt.

Ha valaki meggondolná magát, és a szakmai érettségi után mégis a felsőoktatás felé fordul, akkor egy vagy két érettségi vizsgaidőszak után csatlakozhat az országos megmérettetéshez, így utána mehet egyetemre – jegyezte meg Andronescu.

forrás: manna.ro/mediafax

 

Share Button
Ennyien olvasták: 402

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.