Központ
2020. november 24. kedd, Emma

A városi műemlékek helyzetéről tartanak konferenciát Marosvásárhelyen

Központ szeptember 14, 2012 Hír & hírháttér

muemlekA városi műemlékek helyzetéről tartanak konferenciát Marosvásárhelyen

Gyorsuló metamorfózis. Városi műemlékeink helyzete az ezredfordulót követően címmel szerveznek műemlékvédelmi konferenciát október 4-én, csütörtökön Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota Tükörtermében. A rendezvényt számos partner közreműködésével a Marosvásárhelyi Kulturális Központ szervezi, fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság volt elnöke. 

 

A konferencia célja az erdélyi és a magyarországi műemlékvédelem jelenlegi gondjainak bemutatása, elsősorban a városi műemlékekre összpontosítva. Az utóbbi bő évtizedben az ingatlanberuházások megélénkülésével, az építkezési tevékenység fellendülésével, nem utolsó sorban pedig a felújítások anyagi lehetőségei révén erősen megváltozott műemlékeink helyzete, de átalakul a műemlékvédelem szervezete is. A meghívott magyarországi és hazai szakemberek ezeket szem előtt tartva rajzolnak párhuzamos képet a két ország építészeti értékeinek helyzetéről, az újabbkori műemléki beavatkozások hátteréről, szakmai színvonaláról. 


A magyaroroszági előadók közül többen (az azóta megszűnőfélben lévő) Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai, de képviselteti magát a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténei Kutatóintézete is. A szakma erdélyi képviselői közül egyetemi tanárok, nagy tapasztalattal rendelkező építészek, restaurátorok adnak majd elő. 

Marosvásárhelyen számos intézmény együttműködésének köszönhetően kibontakzófélben van egy átfogó műemléki topográfia projektje. A teljes város területére kiterjedő építészeti értékleltárt a helyi műemlékállomány megállíthatatlannak tűnő, brutális átalakulása teszi szükségessé. A Gyorsuló metamorfózis. Városi műemlékeink helyzete az ezredfordulót követően konferencia tulajdonképpen a projekt első nyilvános eseménye. A konferenciát követően az előadók háromnapos zártkörű szakmai megbeszélésen vitatják meg a topográfia munkálatainak módszertani és tartalmi problémáit.

közlemény


 

Share Button
Ennyien olvasták: 372

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.