Központ
2020. február 26. szerda, Géza

A világon egyedülálló, 3D nyomtatóval épített egy motort egy erdélyi kutató

Központ május 9, 2017 Hír & hírháttér

A világon egyedülálló módon, 3D nyomtatóval épített egy kétütemű belsőégésű motort Valentin Stamate, a brassói Transilvania Egyetem kutatója.


A kutató azt nyilatkozta hétfői sajtóértekezletén, hogy a 10 köbcentiméteres hengerűrtartalmú, percenként 10.000 fordulatszámú repülőgépmotor egyedülálló a világon.

‘A világ első 3D nyomtatóval létrehozott belsőégésű motora, amelyet egy erre a célra épített, fémporral nyomtató printerrel hoztunk létre. Alumínium porból kinyomtattuk a motorblokkot, a hengerfejet és a dugattyút. Ezt követően kinyomtattuk a kipufogó rendszert, a hengerpalástot és a hajtókart. Egy repülőgépmotorról beszélünk, amelynek fordulatszáma eléri a 10.000-et percenként. Gyújtógyertyával működik, üzemanyagként olajjal vegyített metanolt használ’ – magyarázta Valentin Stamate.

A 20.000 eurós, kétéves projektnek az a haszna, hogy nem kell a rendkívül költséges matricákat legyártani, hanem magát a prototípust is 3D nyomtatóval lehet elkészíteni.

Dr. Ioan Vasile Abrudan mérnök, egyetemi tanár, az intézmény rektora elmondta: az egyetem a továbbiakban is bekapcsolódik a kutatási folyamatba.

A Transilvania Egyetemnek jelenleg több mint 60 kutatási programja fut, amelyek összértéke meghaladja a 2,8 millió eurót.

AGERPRES

Share Button
Ennyien olvasták: 608

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.