Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Adevărul: Orbán beszól Romániának, de közben magyar bűnözőt bújtat

Központ március 2, 2016 Hír & hírháttér

A román lapok több írása is reagált szerdán Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a hétfői nagyköveti értekezleten elhangzott megállapítására, miszerint “a jogállamiság, a jogszerűség és korrupció elleni harc örve alatt” Romániában valójában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben.

Az Adevărul Orbán ráförmed a román igazságszolgáltatásra, de magyar bűnözőket bújtat címmel közölt cikke “már csak azért is botrányosnak” tartja a magyar miniszterelnök nyilatkozatát, mert “Budapest rejtegeti a Romániából elmenekült Markó Attila volt RMDSZ-képviselőt, akitől a korrupcióellenes ügyészség kérésére megvonták a mentelmi jogot és aki ellen nemzetközi körözést adtak ki”. Markó Attilát a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó kollégium visszaszolgáltatása miatt ítélték el, egy másik restitúciós ügyben pedig vád alá helyezték.

A lap több volt külügyminisztert is megszólaltatott. Mircea Geoană, aki 2000 és 2004 között vezette a külügyi tárcát, az illiberális demokrácia bajnokának nevezte Orbán Viktort, akinek az “elszállt nyilatkozata beleillik azoknak a gyújtó hangvételű szónoklatoknak a sorába, amelyekre szakosodott”. Titus Corlăţean volt külügyminiszter szerint Orbán Viktor belpolitikai megfontolásból bírálja Romániát és emlegeti, hogy kerítést tervez építtetni a két ország közé.

Cristian Diaconescu, a Népi Mozgalom pártelnöke az Adevărulnak azt mondta: Magyarországnak nem csak Romániával, hanem az európai értékekkel is meggyűlt a baja, és a menekültválságra adott válaszával elszigetelődött. A volt külügyminiszter ezt a Ziare.com portálon közölt,Budapest kancsalsága című saját írásában bővebben is kifejtette.

Diaconescu szerint Magyarország “kétkulacsos” politikát folytat a NATO és Oroszország között, és a magyar miniszterelnök a “keleti destabilizáló szándék szóvivőjévé” vált. A politikus úgy értékelte: miután Orbán Viktor “már nem szalonképes a nagy kancelláriákban”, ezért a szűkebb régióra és Nagy-Magyarország térségére, “utolsó megmaradt témájára” koncentrál.

Diaconescu szerint azért idegesíti Románia Orbán Viktort, mert annak igazságszolgáltatása akadályozza, hogy az ország erőforrásait Budapestre irányuló üzletekbe csatornázzák be.

Az Adevărul blogrovatában Paul Stan publicista A magyar kérdés címűcikkében úgy vélte: bár a magyar kormányfő Romániának címzett “fenyegetését” sokan egyszerű “orbánizmusnak” hajlamosak minősíteni, a magyar kérdés mégis aggodalomra ad okot, tekintettel arra, hogy a magyar többségű megyékben “a szélsőségességet és az etnikai autonómia gondolatát Románián kívüli erők tartják életben”. A szerző szerint – ha már szóba kerültek a román-magyar diplomáciai kapcsolatok – Bukarestnek be kellene tiltania a magyar hivatalosságok gyakori erdélyi magánlátogatásait.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 484

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.