Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Adventi Vásár: Nemcsak templomépítés javára

Központ december 2, 2011 Hír & hírháttér

adventAdventi Vásár: Nemcsak templomépítés javára

A Remeteszegi Szent Antal Plébánia szervezésében idén, november 27-én, harmadik alkalommal szervezték meg az Adventi jótékonysági estet és vásárt a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban. A bevételt a marosvásárhelyi Szent Család templom felépítésére szánják. A vásáron önkéntesek árulták sajátkészítésű mézeskalácsaikat, gyöngyeiket, forralt borukat, de könyvekből és játékokból sem volt hiány. Török Bernadettet, a plébánia önkéntes munkatársát kérdeztem.

– Milyen céllal szervezték meg a vásárt?

– Az Egyesülés (Unirii) negyed katolikus kápolnája tulajdonképpen egy lakóházból lett átalakítva, ahol ’95 óta szentmiséket is tartanak. Ez egy szükség-kápolna, ahová a negyed katolikusai összegyűlhetnek imádkozni. Mivel azonban egyre gyarapodunk, szükségét éreztük egy új templom felépítésének, amelynek 2007-ben láttunk neki. Erdély első Szent Család temploma lesz ez. Az Adventi vásár úgy kötődik ehhez, hogy a bevételt a templomépítésre fordítjuk. Az anyagi haszon mellett, természetesen azt is fontosnak tartjuk, hogy a várost bevonjuk a Karácsonyra való készülődésbe, ezért minden évben fellépőket is meghívunk, akik segítik az adventre való ráhangolódást.

– Kik vehettek részt a vásáron?

– Bárki jöhetett, aki fontosnak tartja a templom felépülését. Fontos megjegyezni, hogy a vásár résztvevői önerőből, saját kezűleg készítették mindazt, amit eladásra szántak. Voltak nyugdíjasok, akik saját pénzükből vették meg a sütéshez valókat, így a vásáron mézeskalácsot, kürtős kalácsot, fánkokat és egyéb süteményeket is lehetett kapni. Voltak, akik szendvicses tálakkal érkeztek, mások forralt bort tettek az asztalra.

 – Akik a vásáron jártak, láthattak könyveket és játékokat is. Ezek honnan vannak?

– A játékok gyűjtésből származnak, a plébániához tartozó családok adományai. A könyvek egy részét szintén a hívek hozták, más részét kiadók ajánlották fel számunkra.

 – Sikeresnek mondható-e a vásár? Megéri csinálni? Mi derül ki a visszajelzésekből?

– Igen, kifejezetten sikeres volt mind a három év, nagyszámú résztvevővel, segítőkkel és látogatókkal. A családok anyagi keretei általában nem teszik lehetővé a nagymértékű adakozást, de ez a jótékonysági est és vásár sokaknak adott lehetőséget, hogy az ő kicsi részükkel megtámogassák a templomunk felépítését – s a sok kicsi sokra megy! A jó cél érdekében való összefogás maga is ajándék, és reméljük, hogy a jótékonysági esten közreműködő művészek és a sok áruba bocsájtott adventi koszorú is tudott segíteni abban, hogy Marosvásárhely lakói advent első vasárnapján örömmel a szívükben kezdhették el a karácsonyi készülődést.

 – Jövőre terveznek-e hasonlót?

– Halkan merem csak kimondani: szívünk szerint 2012-ben már templomunk első búcsújára (Szent Család ünnepére, amely december végén van) szeretnénk meghívni városunk lakóit. De a nagy sikerre való tekintettel azon is gondolkodunk, hogy – talán a templomunkba átköltöztetett helyszínnel – újra megszerveznénk az advent első vasárnapi városi adventi hangolódást is, hiszen a jó hagyományokat érdemes megőrizni. Megragadom az alkalmat, hogy köszönetünket fejezzük ki a plébánia nevében mindazoknak, akik bármilyen fajta segítséggel hozzájárultak a jótékonysági vásár jövedelmének gyarapításához, ezáltal a templom felépüléséhez.

Share Button
Ennyien olvasták: 540

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.