Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Alapfok: betiltották az Igazi Csíki Sört

Központ július 4, 2015 Hír & hírháttér

csikisorA Hargita megyei törvényszék megtiltotta gyártójának az Igazi Csíki Sör forgalmazását, ezzel első fokon helyt adott a Heineken Romania keresetének.

A romániai sörgyártók perében pénteken hozott ítéletét a törvényszék honlapján hozta nyilvánosságra. Az ügyben eljáró bírák úgy ítélték meg, hogy az Igazi Csíki Sört gyártó és forgalmazó Lixid Project Kft. és tulajdonosa, Lánárd András megsértette a Heineken Romania szellemi tulajdonát, amelyet a Ciuc (Csík) és a Csíki Premium márkák levédése biztosított számára.

A köznyelvi elnevezés is számít

A törvényszék álláspontja szerint az Igazi Csíki Sör gyártója tisztességtelen, megtévesztő eszközt használt az üzleti versenyben. A sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai is vannak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is.
Korábban egyébként egy másik román bíróság elmeszelte a Heineken keresetét.

Fellebbeznek a csíkiak

A Csíki Sör közleményben jelezte: a döntés ellen fellebbez, hiszen az nem a romániai bíróságom hanem az Európai Közösségi Védjegy kompetenciája dönteni a kérdésben.

„Lelkiismeretünk tiszta” – írják – hiszen tudják, hogy senkinek, a Heinekennek sem volt soha forgalomban Igazi Csíki Sör vagy Csíki sör nevű magyar márkája. „Az ipari söröket gyártó Heineken határozottan és egyértelműen el akarja lehetetleníteni működésünket. be aklarja záratni a csíkszentsimoni gyárat, el akarja koboztatni az eszközeinket és meg akarja semmisíttetni a piacon lévő termékeinket”

Mint írják, végsőkig harcolnak az igazukért, mindenkinek köszönik a támogatást, a termelést pedig ugyanúgy folytatják tovább.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 749

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.