Központ
2020. július 08. szerda, Ellák

Alkotmánymódosító népszavazáson való részvételre bíztatnak

Nemes Gyula szeptember 14, 2017 Hír & hírháttér

Házasság csak férfi és nő között

Szerdán a marosvásárhelyi Remete Szent Antal Plébánia tanácstermében sajtótájékoztatóra került sor egy alkotmánymódosító népszavazásra való mozgósítás érdekében. Az értekezleten felszólalt Szénégető István családreferens, Ékes Ilona volt FIDESZ-es országgyűlési képviselő, ERGO Európai Regionális Egyesület elnöke, Boros Annamária, az ERGO munkatársa, Zaymus Eszter, a CitizenGo magyar kampányigazgatója és Sófalvi Szabolcs Marosszentgyörgy község polgármestere.

2015 őszén a Szövetség a családért civil csoport kezdeményezte az alkotmány azon részének a módosítását (48/1), amely házasságról szól. Itt a „házasfelek” kifejezést szeretnék „férfi és nő”-re cseréltetni. Szerintük a „házasfelek” igen tág megfogalmazás, és a házasság csak egy férfi és egy nő szabad akaratán alapulhat. Az alkotmánymódosításhoz szükséges népszavazás kiírásának érdekében egyházi és más civil szervezetek segítségével sikerült a megfelelő számú aláírást összegyűjteniük, sőt ennél sokkal többet! A kezdeményezés átment már a képviselőházon, néhány napon belül a szenátus asztalára kerül. Ha itt is zöld utat nyer, akkor az államelnök kiírhatja az erre vonatkozó népszavazást.

A szerdán tartott sajtótájékoztatón Szénégető István hét pontban fogalmazta meg a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának álláspontját ezzel kapcsolatban:

– A férfi és nő házasságára épülő család a Teremtő alkotása, melyet törvényeivel ő tart fenn és kormányoz.

– A férfi és nő házasságára épülő család intézménye az egyetlen és kizárólagos formája az emberek közötti személyes kapcsolatnak, mely biztosítja a foganás, születés és személyes fejlődés folyamatait, illetve alapja a jövő nemzedék nevelésének.

– A férfi és nő házasságára épülő család értékeket közvetít, az emberi élet legalapvetőbb értékeit, hagyományait örökíti át. Ebben lényegi hozzátartozó a nemek különbözősége, az, hogy férfi és nő, hogy férj és feleség, hogy anya és apa. Az emberi méltóságukból fakadó jog, hogy minden megfogant életnek és gyermeknek joga van édesanyához és édesapához. Ezek a viszonyok, azaz édesanya és gyermek, édesapa és gyermek nem felcserélhető, az ilyen értelemben vett természetes családnak nincs alternatívája.

– A családnak ez az elsőrendű szerepe rászorul minden ember figyelmére, de olykor a védelmére is. A férfi és nő házasságára épülő család az emberi civilizáció alapja.

– A társadalom alapvető intézményéről van szó, tehát nem egyszerűen egy személyes életforma, nem egy érzésekre épülő útja két embernek. Intézményről van szó, mely többet jelent annál, hogy annak tagjai szeretik egymást.

– Egy 2012-ben készült felmérés szerint a román állampolgárok 98%-a vallja, hogy a család az emberi létezés alapvető formája és a legfontosabb szociális intézmény. Illetve a román állampolgárok 95,6%-a gondolja úgy, hogy a gyermekek fontosak, és minden gyermeknek szüksége van édesanyára és édesapára.

– Számunkra, keresztények, magyarok, románok számára a család nem csupán egy életstílus vagy egy sajátos életforma a sok közül, hanem az egyetlen, melyhez alapvetően hozzá van rendelve a felelős szülői, férfi és nő, férj és feleség, édesanyai és édesapai szerep.

Ezt követően Boros Annamária arról beszélt, hogy mennyire fontos megértetni a serdülőkorúakkal, hogy a családi életre, a szülésre fel kell készülni. A magyar alkotmány világosan kifejezi azt, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán alapul. Boros Annamária szerint Kárpát medencei összefogásra van szükség ezen a téren is. Tudatosítani kell itt is az emberekkel, hogy fontos, hogy jogaikat ismerjék és éljenek velük. Az egyházak pedig segítsenek, készítsék elő az embereket.

Zaymus Eszter kifejtette, hogy a CitizenGo közösség célja az emberek mozgósítása. „Kérjük az embereket, hogy hallassák hangjukat, fejtsék ki véleményüket, hiszen egy erős és boldog nemzetnek erős és boldog családokra van szüksége. Mi mindent támogatunk, ami egy férfi és egy nő házasságán alapul, hiszen ez jelenti a jövőt” – fogalmazott Zaymus.

Sófalvi Szabolcs ezen a téren szerzett polgármesteri tapasztalatait osztotta meg a jelenlevőkkel. Mint mondta: munkája során meggyőződött arról, hogy a család az egyik maghatározó és fontos tartópillére a kis és nagyobb közösségnek, sőt a nemzetnek is. „Magyarország támogatja és védi a családokat és a keresztény értékeket, mindannak ellenére, hogy Nyugat-Európa felől negatív szelek fújnak. Ezzel ellentétben nyugaton a liberális toleranciára hivatkozva olyan identitásválságot hoztak létre, amely népességcsökkenést, öngyilkosságokat, a kábítószerfogyasztás és bűncselekmények növekedését eredményezte. De érezhetően Magyarország a határain kívüli közösségeket is segíti abban, hogy megtalálják a helyes irányt, hogy egy erős és egészséges közösség jöjjön létre. Véleményem szerint községi szinten fontosak a beruházások is, de talán ennél is fontosabb a családok támogatása, a közösségek építése” – fejtette ki véleményét Marosszentgyörgy polgármestere.

Share Button
Ennyien olvasták: 1102

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.