Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Alkotmányosnak bizonyult az ANI-ról szóló törvény

Központ április 30, 2013 Hír & hírháttér

Alkotmányosnak bizonyult az ANI-ról szóló törvény

Az Alkotmánybíróság nem talált az alaptörvénnyel ellentétes rendelkezéseket a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvényben, és elutasította hétfőn a jogszabály ellen beterjesztett összes óvást. 

 

Az Alkotmánybíróság hétfőn hat olyan alkotmányossági óvást elemzett és utasított el, amelyet összeférhetetlenségen ért politikusok és más közéleti szereplők nyújtottak be az ANI-törvény ellen. 


Közöttük van több parlamenti képviselő és szenátor, az egyik megyei önkormányzat elnöke, Temesvár polgármestere és a román orvosi kamara elnöke. Ha az ANI összeférhetetlenséget vagy olyan mértékű vagyongyarapodást állapít meg egy közhivatalnoknál, amely nem magyarázható az illető bevallott jövedelmével, akkor az elmarasztalt személy bírósághoz fordulhat jogorvoslatért. 

Amikor egy ügyben valamely fél alkotmányossági óvást intéz a bíráskodás alapját képező törvény valamely cikkelye (vagy egésze) ellen, az ügy érdemi tárgyalását addig felfüggesztik, amíg az adott kérdésben megérkezik az Alkotmánybíróság állásfoglalása: ez sok esetben hónapokba, vagy évekbe telik.

Abban a hat ügyben, amelyről hétfőn döntött az Alkotmánybíróság, a felperesek nemcsak azt próbálták bebizonyítani, hogy igazságtalanul marasztalták el őket, hanem azt állították, hogy maga az ANI egy alkotmányellenes törvény alapján működik. Ha a taláros testület igazat adott volna nekik, az a törvény hatályon kívül helyezését eredményezte volna, és a Feddhetetlenségi Ügynökség sem folytathatta volna működését.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 445

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.