2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina

Állásfoglalás a prefektus nyárádszeredai tanácstagok elleni támadásáról

Központ november 14, 2011 Hír & hírháttér

Állásfoglalás a prefektus nyárádszeredai tanácstagok elleni támadásáról

A Magyar Polgári Párt nyárádszeredai szervezete határozottan elutasítja azt az újabb nyomásgyakorlást, amellyel Marius Pascan, Maros megye prefektusa Nyárádszereda város tanácstagjait próbálja megfélemlíteni.

A Halottak Napján kiadott, és a jónéhány napja mind a 14 városi tanácstag által kézhez kapott idézővel Maros megye prefektusa a marosvásárhelyi bíróságra hivatja (egyenként és név szerint) kisvárosunk választottjait. A november 25-ére kitűzött tárgyaláson Marius Pascan a törvény erejével akar lesújtani azokra a tanácstagokra, akik nem voltak hajlandók végrehajtani egy bírósági végzésre alapozott prefektusi intőt.

Az említett bírósági döntés lényege az, hogy a nyárádszeredai ortodoxok egy (hamisan telekelt) földterülethez jutottak Nyárádszereda városának a központjában, és ezt a parcellát ki szeretnék vétetni a kisváros leltárából.

Mivel a fenti bírósági ítélet egy nem létező aktára hivatkozó, nem tiszta telekkönyv alapján hozott, igazságtalan döntés: a tanácstagok jogosan döntöttek úgy, hogy nem hajtják végre ezt a rájuk erőszakolt ítéletet, azaz nem veszik ki a városuk 2002-es leltárából (amit a helyi tanács, a megyei tanács és Románia kormánya is jóváhagyott) azt a földterületüket, amire az ortodoxok kétes körülmények közt jogot fabrikáltak maguknak.

Tekintettel arra, hogy a görög-katolikusok nem építettek maguknak szent hajlékot az említett földterületre, a főtéri terület tulajdonjoga a kisváros tulajdonába került vissza, így teljesen jogos volt annak leltárba vétele.Felekezetük felszámolása után a görög-katolikusok nem az ortodox hitbe, hanem a római-katolikus egyházba tagozódtak, ezért a görög-keletiek teljesen jogtalanul és alaptalanul követelik a fontos főtéri területet.

Felkérjük a kormány magyar tagjait, a művelődésügyi minisztert, Maros megye magyar vezetőit, védjék meg a kisváros tanácstagjait, akik azt védelmezik, amihez joggal ragaszkodik Nyárádszereda magyarsága.

Az MPP nyárádszeredai szervezete

(közlemény)