Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Amitől retteghet Amerika

Központ július 15, 2013 Hír & hírháttér

Amitől retteghet Amerika

Az amerikai kormány legszörnyűbb rémálma válna valóra, ha a lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden mindent kipakolna – állítja a vele először interjút készítő újságíró. A Guardian munkatársa szerint Snowden a világ különböző pontjain helyezte biztonságba a nála levő információkat, és közzéteszi őket, ha bármi történik vele.

A legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában levő információkat – közölte szombaton az a brit újságíró, aki a Guardian lapban hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. A Rio de Janeiróban élő újságíró a La Nacion argentin lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy mennyi minden van még Snowden tarsolyában.

„A Snowden birtokában levő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki” – mondta Glenn Greenwald. Az újságíró ezért óva intette Washingtont attól, hogy üldözze a szökésben levő informatikust. „Az amerikai kormánynak minden napját azzal kellene kezdenie, hogy térden állva könyörög, semmi se történjék Snowdennel, mert ha valami mégis történne vele, minden információ nyilvánosságra kerülne” – figyelmeztetett.

Az újságíró szerint Snowden olyan információkat rejtett el a világ különböző részein, amelyekből kiderülne, hogy mely kémprogram hogyan tartja megfigyelés alatt Latin-Amerikát. Evo Mora­les bolíviai elnök éppen szombaton azzal vádolta az amerikai hírszerzést, hogy feltörte a bolíviai vezetők internetes postafiókjait, Héctor Timer­man argentin kül­ügyminiszter pedig arról beszélt, hogy száznál több argentin illeté­kest tartott megfigyelés alatt egy meg nem nevezett ország.

Edward Snowden – aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról – háromheti hallgatás után pénteken a moszkvai Sere­metyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.

forrás: MTI

 

Share Button
Ennyien olvasták: 377

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.