Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Eső
Holnap
Eső
Borús
Csütörtök
Borús

Annyi embert ölnek meg évente Mexikóban, mint amennyit egész Európában

Központ május 24, 2014 Hír & hírháttér

Annyi embert ölnek meg évente Mexikóban, mint amennyit egész Európában

Összesen nyolcezer ember tűnt el a mexikói drogháború 2006-os kirobbanása óta, az egy évben elkövetett gyilkosságok száma pedig nagyjából annyi a 120 milliós országban, mint egész Európában együttvéve – közölte pénteken a mexikói kormány. 

    

Az eltűnt emberek száma hatalmas, de még így is kisebb, mint eddig gondolták: a mexikóvárosi hatóságok korábban félreérthető adatokat közöltek ugyanis, és egy ponton 26 ezer eltűntről beszéltek. 

A pénteken pontosított adatok szerint az elmúlt nyolc évben 31 ezer ember eltűnését jelentették a hatóságoknál, közülük nagyjából 1150-et holtan találtak, 22 ezer fő pedig élve megkerült. 

A statisztikákból nem derült ki világoson, hogy az eltűntek és holtan találtak mekkora részét rabolták el, illetve gyilkolták meg a kegyetlenségükről híres mexikói drogkartellek. Hivatalos adatok szerint 70 ezer ember halt meg a 2006 óta a drogkartellek egymás közötti, illetve a hatóságok és a lakosság ellen folytatott háborújában. 

Miguel Ángel Osorio Chong mexikói belügyminiszter azt is közölte pénteken, hogy 2013-ban összességében – azaz nem csak a drogháborúhoz köthetően – körülbelül 23 ezer embert gyilkoltak meg az országban. Ez 15,4 százalékkal kevesebb ugyan, mint az előző évben, de a tárcavezető szerint nagyjából annyi, mint az egész Európában egy év alatt elkövetett emberölések száma. 

Az ENSZ adatai szerint egyébként az európai gyilkosságok döntő többségét – 18 ezret – a kontinens keleti részén követik el, míg Nyugat-, Dél- és Észak-Európában ennek csupán töredékét (1400-1600 gyilkosság/év).

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 196

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.