Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

Arafat halála: megerősítették a mérgezés lehetőségét

Központ október 15, 2013 Hír & hírháttér

arafatArafat halála: megerősítették a mérgezés lehetőségét

Megerősítették a Jasszer Arafat személyes tárgyait vizsgáló svájci szakértők annak a lehetőségét, hogy a néhai palesztin elnököt radioaktív anyaggal megmérgezték – írta hétfőn megjelent számában a The Lancet című brit orvosi szaklap.

A lausanne-i egyetemi kórház radiofizikai intézetének szakértői szerint „a testnedveket (vért és vizeletet) tartalmazó leletek megmagyarázhatatlan és magasabb radioaktivitást mutattak a 210-es polóniumból a normál értékekhez képest”. Ezek a szakértők már 2012 júliusában is azt állították az Al-Dzsazíra arab televízió által közzétett dokumentumokban a személyes tárgyak – fehérnemű, sapka, fogkefe – vizsgálata után, hogy Jasszer Arafat kilenc évvel ezelőtti halálát valószínűleg az okozta, hogypolóniummal megmérgezték.

A jegyzőkönyv szerint „ezek az eredmények alátámasztják annak a lehetőségét, hogy Arafatot 210-es polóniummal megmérgezték”. A szakértők annak ellenére nem zárják ki a mérgezés lehetőségét, hogy halálakor Arafatnál nem észlelték a jelentős sugárzás két fontos jelét: a hajhullást és a csontvelő elégtelen működéséből fakadó vérszegénységet. A palesztin vezetőnél észlelt tünetek (hányás, fáradtság, hasmenés, étvágytalanság, majd máj- és veseelégtelenség) viszont utalhatnakradioaktív anyaggal elkövetett mérgezésre.

Béatrice Schaad, a lausanne-i kórház szóvivője szerint ugyanakkor semmilyen újdonság nincsen a 2012-ben állítottakhoz képest. „Még mindig nem lehetséges azt a következtetést levonni, hogy megmérgezték” – hangsúlyozta.

A palesztin vezető 75 éves korában, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban: hasi fájdalmakra panaszkodott, de láza nem volt. Onnan szállították egy Párizs melletti katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt. A francia orvosok tiszteletben tartották a család kérését, így nem hoztak nyilvánosságra részleteket Arafat állapotáról, és fel sem boncolták.

Az akkori szűkszavú orvosi jelentés szerint a politikus halálát „masszív agyi vérzés” okozta, amelyet a bélrendszer gyulladása, sárgaság, valamint fokozott vérzékenység és véralvadékonyság előzött meg. Az azonban nem derült ki, mi okozhatta a vérrendszeri problémákat. Arafat halála után azonnal megindultak a találgatások arról, hogy a politikust az izraeliek ölték meg; a mérgezési teóriát emlegette Asraf al-Kurdi jordániai neurológus is, aki rendszeresen vizsgálta Arafatot.

A személyes tárgyakon végzett vizsgálatok alapján készített svájci elemzés alapján „elegendő kétség merült fel a holttest kihantolásának ajánlásához” – emlékeztettek tanulmányukban a szakértők. Jasszer Arafat földi maradványait 2012 novemberben hantolták ki Rámalláhban, hogy a halála ügyében folyó vizsgálathoz mintákat vegyenek belőlük. Mintegy hatvan mintát vettek, s elemzés céljára háromfelé osztották őket a vizsgálatot végző három, svájci, francia és orosz csoport között, amelyek egymástól függetlenül, külön-külön dolgoznak. „A jogi eljárások miatt az elemzések részletes vizsgálatai közzétételének dátuma egyelőre nem ismeretes” – írta a svájci csoport a brit lapban.

Forrás: mti, magyarhírlap

 

Share Button
Ennyien olvasták: 284

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.