Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Az alkotmánnyal kampányol Băsescu

Központ július 12, 2012 Hír & hírháttér

baseAz alkotmánnyal kampányol Băsescu

Az alkotmányt választotta kampánya jelképéül a tisztségéből felfüggesztett Traian Băsescu államfő, aki szerda este egy utcai sajtóértekezleten ismertette népszavazási kampánystratégiáját.

 

Az államfő kampányát egy erre a célra bérelt házból irányítja, de első sajtóértekezletét – helyszűke miatt – az utcán tartotta meg. Díszletképpen az alkotmányt könyv formájában ábrázoló óriásplakátot feszítettek ki a ház előtt.

Băsescu kijelentette: meg akarja nyerni a népszavazást, bár tudja, hogy nincs sok esélye rá. Arra épít, hogy a választók nem fogadják el a becstelenséget, márpedig szerinte az USL politikusai nemcsak az eltávolítását készítették elő becstelenül, de még Brüsszelnek is hazudnak. Victor Ponta miniszterelnök azt állította brüsszeli tárgyalópartnereinek, hogy a parlamentet kell összehívni a referendumtörvényről szóló alkotmánybírósági döntés életbe léptetéséhez – fejtette ki. Az alkotmánybíróság ugyanakkor arról döntött, hogy nem lehet eltörölni az érvényességi küszöböt.

“Románia 2004 óta nem hazudott Európának. Úgy látom, Ponta úr a becstelenséget most Brüsszelig vitte. Azt hiszi, még mindig működik az, hogy mást mond itthon, és mást Brüsszelben. Ez ma már nem megy” – jelentette ki Băsescu.

A felfüggesztett elnök elmagyarázta, hogy a választási küszöböt eltörlő kormányrendeletet a kormánynak kellene megsemmisítenie ahhoz, hogy a hatályos szabályozást összhangba hozza az alkotmánybírósági határozattal. A taláros testület kedden kimondta: a népszavazás érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplők legalább felének az urnák elé kell járulnia. Ez több mint kilencmillió polgárt jelent.

Băsescu szerdán elmondta, tisztában van azzal, hogy sokan lehetetlen vállalkozásának tartják a többség támogatásának megszerzését a referendumon, neki mégis ez a célja. “Abban bízom, hogy a választók nem akarnak bűnrészesek lenni a becstelenségben, és tisztességesek lesznek velem. Én is tisztességes voltam velük, amikor őszintén el kellett mondani, hogy a válságintézkedések elkerülhetetlenek. Fontos, hogy tudják: nem az elnöki székért, hanem elvekért harcolok. Akárcsak a legutóbbi elnökválasztás alkalmával, mindent egy kártyalapra, az alkotmányra teszek fel” – mondta.

A PDL bejelentette, hogy három nagygyűlést rendez Băsescu támogatására július 29-ig. Az elsőre szombaton Kolozsváron kerül sor, majd Iaşi és Bukarest következik. A PDL azt kérte híveitől, hogy fehérbe öltözve fejezzék ki a jogállamért érzett aggodalmukat, jelszavuk pedig az legyen: “idén nyáron fehér a viselet”.

Az USL Băsescu leváltásáért kampányol: ők hét-nyolc nagygyűlést ígérnek híveiknek az ország különböző nagyvárosaiban. Liviu Dragnea szociáldemokrata főtitkár kedden bejelentette, hogy aktivizálják az USL teljes helyhatósági kampánystábját, mások között azt a húszezer önkéntest, aki a szavazás napján sms-ben küld gyorsjelentést a részvételi adatokról a kampányközpontba.

forrás: mti


Share Button
Ennyien olvasták: 661

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.