Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Az ebola október végére Európát is elérheti

Központ október 6, 2014 Hír & hírháttér

Az ebola október végére Európát is elérheti

Az előrejelzést készítő tudósok a betegség terjedési mintázatának és a légi közlekedési statisztikáknak elemzésével jutottak arra az eredményre, hogy a fertőzés Franciaországot és Nagy-Britanniát is elérheti, de hozzáteszik: rendkívül kicsi a valószínűsége egy járvány kialakulásának egy gazdag és fejlett országban.

    

Szakértők szerint hetvenöt százalék az esélye annak, hogy az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó Ebola-járvány október 24-éig Franciaországot is eléri, a vírus Nagy-Britanniában való megjelenésének a valószínűsége pedig ötven százalék – közölte vasárnap a Reuters brit hírügynökség egy friss helyzetértékelésre hivatkozva.

Az előrejelzést készítő tudósok a betegség terjedési mintázatának és a légi közlekedési statisztikáknak elemzésével jutottak erre az eredményre. A jelentés azon a feltételezésen alapszik, hogy a légi forgalom teljes kapacitással fog továbbra is üzemelni az érintett régióban. Az utasszám nyolcvan százalékos csökkentésével a járvány Franciaországban való megjelenésére még mindig huszonöt százalékos esély lenne, ugyanez a szám Nagy-Britannia esetében tizenöt százalék. „Ez tényleg egy lutri” – jelentette ki Derek Gatherer, a Lancasteri Egyetem kutatója, aki szerint az Ebola „nem csak Afrika problémája”.

 

Nagy-Britannia és Franciaország is hazaszállította már kezelésre egy-egy ebolás állampolgárát, őket később gyógyultnak nyilvánították. A jelentés szerint sokan úgy térhetnek vissza Európa, hogy még csak nem is tudnak fertőzöttségükről. „Ha folytatódik a betegség tombolása Nyugat-Afrikában vagy még rosszabb lesz a helyzet, ahogy néhányan jósolják, akkor csak idő kérdése, hogy egy beteg felszálljon egy Európába tartó repülőgépre” – hangsúlyozta Gatherer.

Egészségügyi szakértők szerint mindemellett rendkívül kicsi a valószínűsége egy járvány kialakulásának egy gazdag és fejlett országban. „Az emberek nem olyan zsúfoltságban élnek Európában, mint egy monroviai bádogvárosban, ahol minden adott a vírus terjedéséhez. Teljesen más a helyzet egy modern nyugati város rendkívül higiénikus és fertőtlenített környezetében” – tette hozzá a kutató.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint 3400 haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A WHO azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az áldozatok tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. A vírus eddig több mint 7200 embert betegített meg. 

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 272

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.