Központ
2020. november 24. kedd, Emma

„Az egyetlen békés megoldás az autonómia”

Nagy-Bodó Tibor november 13, 2014 Hír & hírháttér

– exkluzív interjú Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével –

toro_t_tibor

Fotó: Bethlendi Tamás

Tagadhatatlan, hogy mi az, ami mostanság foglalkoztat mindannyiunkat. A kérdés: szavazni vagy nem szavazni? Ha igen, akkor kit kell támogatni, és ha nem, akkor kit és miért nem… Vajon kinek jobb a programja: Pontának vagy Iohanissnak? Nehéz a döntés, hiszen az erdélyi magyarság helyzete nem körvonalazódik megfelelően. A felsoroltakról, illetve még sok minden másról beszélgettünk Toró T. Tiborral, az EMNP elnökével.

– Miért támogatják Klaus Iohannist, aki elzárkózik az etnikai alapú autonómiától?
– Józan magyar embernek nem okoz dilemmát, kire szavazzon a romániai elnökválasztás második fordulójában, az erről szóló állásfoglalás csak az RMDSZ vezetőinek jelent problémát, de ők nem a magyar ügyet, hanem a zsákmányt féltik.

Klaus Iohannist több millió román kell megválassza, ráadásul egy felfokozott, a sovén-nacionalizmustól sem mentes közegben, nyilatkozatait első sorban ehhez kell igazítania. A baloldali jelöltet, a jelenlegi miniszterelnököt nem nyilatkozatai, hanem tettei és az általa vezetett párt és kormány döntései alapján kell megítélni, és ez bőven elegendő ahhoz, hogy az ellenjelöltjét válasszuk. Még az RMDSZ elnöke sem tudott más pozitívumot mondani róla, mint azt, hogy támogatta az RMDSZ kormányzati szerepvállalását. A kormányzati szerep önmagában nem érték, bármennyire is próbálják ezt sulykolni. Érték az lenne, ha a kormányzás  eredménnyel járna, de hát éppen ennek az ellenkezőjét tapasztalhatjuk, lásd például a MOGYE-ügyet.

toro_t_tibor3

Fotó: Bethlendi Tamás

A jobboldal jelöltje sikeres nagyvárosi polgármester, akár jó elnök is lehet. Vele mindenképpen nagyobb esély van arra, hogy folytatódjon a korrupcióellenes harc. Talán ez az igazi tétje ennek a választásnak. Ezért támogatjuk Klaus Iohannist.

– Mit szól Klaus Iohannis programjához, amelyben egyetlen szó sem esik a nemzeti kisebbségekről?
– Nem örülök neki, hogy ez a téma hiányzik az amúgy figyelemreméltó programból, de értem az okát, erre utaltam az előbb. Nyerni ebben a felfokozott hangulatban érdemi és komoly kisebbségvédelmi programmal, amely a magyar közösségnek is kielégítő legyen, nem lehet. Az a kevésbé rossz, ha egyáltalán nem beszél róla. Korrupcióellenes intézkedési tervei viszont bíztatóak. Ellentétben Ponta szándékaival, amelyek a visszarendeződést vetítik elő.

– Tárgyalt-e a támogatásról Iohannisszal?
– Tartalmas tárgyalásokat folytattunk az elmúlt hónapokban több ízben is a jobboldal elnökjelöltje mögött álló pártok vezetőivel, de álláspontunk az elnökválasztás második fordulója előtt ettől független: értékválasztáson, nem üzletszerű logikán alapul.

– Nem tartanak attól, hogy Klaus Iohannis német származását és lutheránus vallását úgymond leplezendő „nagy románnak” vallja majd magát, amennyiben megválasztják az ország elnökének?
– Most a kampányban próbálja leginkább bizonyítani, hogy jó román – valószínűleg az is, sőt, inkább az, mint jó német, de ez az „identitásválság” legyen az ő gondja – azonban ezt anélkül teszi, hogy „nagyromán” lenne, legalábbis az eddigi nyilatkozataiból ez látszik. Ha megválasztják, azt gondolom, inkább lehet önmaga: a problémák megoldására törekvő, a törvények betartását vigyázó menedzser-elnök.

– Hogyan, milyen formában képzelik el az együttműködésüket Klaus Iohannisszal?
– Megválasztása után kérni fogjuk, álljon az élére egy igazi román-magyar kerekasztal megszervezésének, ahol érdemi tárgyalásokat folytathatunk a román politikai elit tagjaival a román-magyar viszony normalizálásáról, a különböző közösségi autonómiaformák megvalósításáról. Mert az autonómia a megoldás, sőt, ahogyan ez most az ukrán válság perspektívájából még világosabban látszik: az autonómia az egyetlen békés megoldás.

Fotó: Bethlendi Tamás

Fotó: Bethlendi Tamás

– Miért nem bízták, az RMDSZ-hez hasonlóan, a választóikra azt, hogy a második fordulóban kire szavazzanak?
– A döntést minden választópolgár egyedül hozza meg, hiszen a szavazás személyes aktus. Mi csak fogódzókat adhatunk ennek a döntésnek a meghozatalához. Az RMDSZ – bár nem nyíltan kimondva, de egyértelműen – inkább távolmaradásra buzdít, ezáltal segítve Victor Pontát, annak tudatában, hogy erdélyi magyar embernek nemigen van kedve és gyomra voksolni rá. Mi részvételre buzdítunk, és nyíltan megmondjuk, Iohannisra szavazva esélyt adunk az Erdélyhez közelebb álló értékrendnek, jövőképnek és politikának.

Share Button
Ennyien olvasták: 968

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.