Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső
Szerda
Eső
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Az egyik országban négy, máshol negyven euró egy óra munka

Központ március 31, 2015 Hír & hírháttér

Akár tízszeres különbség is lehet az uniós országok óránként számított munkaerőköltségei között. Ezek értéke tavaly 3,8 és 40,3 euró között mozgott.

euro
Tavaly a legalacsonyabb munkaerőköltségeik Bulgáriában, a legmagasabbak Dániában voltak a munkáltatóknak, leszámítva a mezőgazdaságot és a közigazgatási szférát – derül ki az Eurostat hétfőn közzétett adataiból. Az unió statisztikai hivatalának közleménye szerint tavaly Magyarországon 7,3 eurót kellett fizetni egy órányi munkaerőért, ami fél százalékkal kevesebb, mint 2013-ban és az ötödik legalacsonyabb érték az unióban. Forintban számítva azonban 3,3 százalékkal, 2261,4 forintra nőtt az óránkénti munkaerő-költség tavaly éves összehasonlításban.

Az Eurostat szerint az átlagos becsült munkaerő-költség uniós szinten 24,6, az eurózónában 29,2 euró volt 2014-ben, ami 1,4 és 1,1 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. A legmagasabb átlagos értéket az ipari szektorban mérték, uniós szinten 25,5, az eurózónában 32 eurót. A szolgáltatási szektorban ugyanez az érték 24,3 és 28,2 euró volt tavaly, míg az építőiparban 22 és 25,8 eurót regisztrált az unió statisztikai hivatala.

Az Eurostat által számított munkaerő-költség tartalmazza a munkabért, valamint az olyan nem bérjellegű költségeket, mint a munkáltató által fizetett szociális hozzájárulás. A nem bérjellegű költségek aránya a munkaerő teljes költségéből Svédországban és Franciaországban volt a legmagasabb (31,6 és 33,1 százalék), míg Máltán és Dániában a legalacsonyabb (6,9 és 13,1 százalék). Magyarországon ez az arány 23,2 százalék volt tavaly.

Az Eurostat a 10 munkavállalónál többet foglalkoztató vállalkozásokat vette figyelembe, az adatok összeállításakor a hivatal 2012-es munkaerőköltség felméréséből és a tagállamok által megadott munkaerő-költség indexből indult ki.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 485

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.