Központ
2020. február 19. szerda, Zsuzsanna

Az egyik országban négy, máshol negyven euró egy óra munka

Központ március 31, 2015 Hír & hírháttér

Akár tízszeres különbség is lehet az uniós országok óránként számított munkaerőköltségei között. Ezek értéke tavaly 3,8 és 40,3 euró között mozgott.

euro
Tavaly a legalacsonyabb munkaerőköltségeik Bulgáriában, a legmagasabbak Dániában voltak a munkáltatóknak, leszámítva a mezőgazdaságot és a közigazgatási szférát – derül ki az Eurostat hétfőn közzétett adataiból. Az unió statisztikai hivatalának közleménye szerint tavaly Magyarországon 7,3 eurót kellett fizetni egy órányi munkaerőért, ami fél százalékkal kevesebb, mint 2013-ban és az ötödik legalacsonyabb érték az unióban. Forintban számítva azonban 3,3 százalékkal, 2261,4 forintra nőtt az óránkénti munkaerő-költség tavaly éves összehasonlításban.

Az Eurostat szerint az átlagos becsült munkaerő-költség uniós szinten 24,6, az eurózónában 29,2 euró volt 2014-ben, ami 1,4 és 1,1 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. A legmagasabb átlagos értéket az ipari szektorban mérték, uniós szinten 25,5, az eurózónában 32 eurót. A szolgáltatási szektorban ugyanez az érték 24,3 és 28,2 euró volt tavaly, míg az építőiparban 22 és 25,8 eurót regisztrált az unió statisztikai hivatala.

Az Eurostat által számított munkaerő-költség tartalmazza a munkabért, valamint az olyan nem bérjellegű költségeket, mint a munkáltató által fizetett szociális hozzájárulás. A nem bérjellegű költségek aránya a munkaerő teljes költségéből Svédországban és Franciaországban volt a legmagasabb (31,6 és 33,1 százalék), míg Máltán és Dániában a legalacsonyabb (6,9 és 13,1 százalék). Magyarországon ez az arány 23,2 százalék volt tavaly.

Az Eurostat a 10 munkavállalónál többet foglalkoztató vállalkozásokat vette figyelembe, az adatok összeállításakor a hivatal 2012-es munkaerőköltség felméréséből és a tagállamok által megadott munkaerő-költség indexből indult ki.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 714

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.