Hír & hírháttér

Az Északi-sarkkörön melegebb van, mint nálunk

Az elmúlt napokban jóval alacsonyabb hőmérsékleti értékeket mértek Erdélyben és az egész országban, sőt, Európában is, mint az elmúlt évek ezen időszakához viszonyítva. Pethő-Dévay Ildikó meteorológus – a Marosvásárhelyi Területi Meteorológiai Központ munkatársa szerint ez tényleg nem jellemző február végére, de főleg az idei enyhe tél miatt érezzük a lehűlést.

„A hőmérséklet jóval a megszokott átlag alatt van, hiszen a napokban Marosvásárhelyen, délben -5 Celsius-fokokat mértünk, ám más esztendőkben átlagosan 5-6 Celsius-fok szokott lenni. Ez mégsem nevezhető extrémnek, hiszen a közelmúltban, amikor kemény telek voltak jellemzőek, ennél alacsonyabb hőmérséklet volt térségünkben. A hideget most azért érezhetjük inkább, mert az idei tél nagyon meleg volt, napközben szinte minden nap pozitív hőmérsékleti értékeket mértünk” – mondta el.

Minek tulajdonítható ez a tél végi hideg?

Pethő-Dévay Ildikó kérdésünkre elmondta, hogy a tél végi hideg oka az, hogy az idén erősebb volt a nyugati áramlás, így több meleg levegő érkezett Európa fölé az Atlanti Óceán térségéből. Emiatt nem volt esélye a Kelet-európai síkság fölé a szibériai hidegnek beáramolnia. Az is érdekes tény, hogy jelenleg az Északi-sarkkörön, illetve Grönlandon melegebb van, mint Erdélyben. Ugyanakkor megtudtuk, hogy létezik összefüggés az amerikai nagy hidegek és a mi enyhe telünk között is, hiszen náluk leáramlott a sarkköri hideg, itt viszont most, tél végére enyhült a nyugati áramlás, és bejött a szibériai hideg” – magyarázta a szakember, aki azt is hozzátette, hogy az elmúlt évek teleikor többször is volt hideg a szibériai áramlás miatt, idén ez az első.

Hogy milyen hatása van, lehet a mezőgazdaságra a tél végi hidegnek, a meteorológus elmondta, hogy a rügyezés még nem indult be, így a hóréteg, ami a napokban hullt, védi annyira a növényzetet, hogy ez a hideg ne ártson neki.

Bár az időjósok hétvégére felmelegedést jeleznek és vasárnapra már esőt – illetve a Mátyás-napi népi időjárásjóslás is korai tavaszt ígér –, a szakember hosszabb távú becslésekbe nem bocsátkozna, de nem kizárt, hogy március folyamán is lesz még hideg.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.