Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső
Szombat
Eső
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Az interneten szerveznek közvitát az internethasználók alapvető jogairól

Központ október 14, 2014 Hír & hírháttér

Az internethasználók alapvető jogait, valamint személyes adataik kiemelt védelmét fekteti le az a tizennégy pontos charta, amelynek vázlatát hétfőn mutatták be az Európai Uniónak a római parlamentben az alapvető jogokról tartott tanácskozásán. Az olaszul Internet-jogok chartája című dokumentumot angolul és franciául is bemutatták be a római
Boldriniképviselőházban. 

A dokumentum kidolgozását Laura Boldrini, az olasz alsóház elnöke kezdeményezte. Erre különbizottságot állított fel Stefano Rodota olasz alkotmányjogász vezetésével.

A charta az internetet használók egyetemes jogait tartalmazza. Ezek között szerepel az internethez való hozzáférhetőség joga, valamint a személyes adatok védelme. Utóbbi esetében a dokumentum hangsúlyozza az adatok sérthetetlenségének, megváltoztatásának, valamint végleges kitörlésének jogát is. A charta kitér arra, hogy interneten mindenkinek joga van névtelenséghez, a biztonsághoz és a diszkriminációk vagy korlátozások elkerüléséhez.

“A charta azt mondja ki, hogy az internetet használó személyeknek több joguk van, mint magának a hálózatnak” – hangoztatta Stefano Rodota.

A charta vázlatáról október 27-én internetes közvitát tartanak (camera.civi.ci/) az egész EU-ból várva a véleményeket és javaslatokat.

 

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 255

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.