Központ
2017. szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Az oktatás reformját kezdeményezi Klaus Iohannis

Központ szeptember 15, 2015 Hír & hírháttér

Az oktatás reformjáról szóló széles körű társadalmi párbeszéd kezdeményezését jelentette be hétfőn Klaus Iohannis államelnök.

Romániában hétfőn kezdődött az új iskolai tanév a közoktatásban résztvevő gyermekek számára. Ebből az alkalomból Iohannis sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette: a társadalmi párbeszéd akár két évig is eltarthat, amelynek eredményeként meg kell teremteni a közoktatás valódi reformjának alapjait.

Az elnök közölte, hogy Romániában az iskolák mintegy 20 százaléka nem rendelkezik működési engedéllyel, amit „nemzeti szégyennek” nevezett. Közölte, szám szerint mintegy 4 ezer iskoláról van szó, amelyek többnyire közegészségügyi engedéllyel nem rendelkeznek. Ezen iskolák több mint 80 százalékában ugyanis vagy víz nincs, vagy nincsenek közművesítve. Azzal a felhívással fordult a kormányhoz, hogy dolgozzanak ki egy három évre szóló tervet, amelynek alapján ez a probléma megoldható.

„Azt javaslom, hogy 2018 őszéig szüntessük meg a problémát, hogy három év múlva, amikor elkezdődnek a modernkori Románia fennállásának centenáriumi ünnepségei, akkor az iskoláink is lépjenek be a korszerűség korszakába” – mondta az elnök.

Az oktatás nagy hiányosságai közé sorolta Iohannis azt is, hogy az iskolapadból nagy arányban kerülnek ki olyan diákok, akik nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Hozzátette: a középiskolások mintegy fele nem képes sikeresen leérettségizni, a diákok tankönyvekkel való ellátása sincs megoldva, a vidéken tanuló gyerekek számára pedig nem biztosított az esélyegyenlőség.

Romániában 2011-ben lépett hatályba egy új oktatási törvény, amely a szintén jobbközép Traian Băsescu volt elnök mandátuma alatt készült el. A kisebbségi oktatás számára számos kedvező előírást tartalmazó jogszabályt a jelenleg kormányon lévő szociáldemokraták a 2010-es elfogadásakor ellenezték, így 2012 után, a Ponta-kormány hatalomra kerülésével gyökeresen módosították a törvény tartalmát.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 240

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.