Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Az új tanévtől már Bernády György nevét viselheti az iskola

Központ július 11, 2012 Hír & hírháttér

sulibuliVéget érhet a herce-hurca

Az új tanévtől már Bernády György nevét viselheti az iskola

2011 szeptemberében a marosvásárhelyi 2-es Számú Általános Iskola magyar ajkú diákjainak szülei egy akciócsoportot alakítottak, amelynek célja az volt, hogy kezdeményezze a tanintézet elnevezését. Ez egy minden politikai alakulattól és párttól semleges civil mozgalom, amely azért küzd, hogy Marosvásárhelyen legalább egy általános iskola magyar személyiség nevét viselje. A nevük „Bernády iskolanévért akciócsoport” és céljuk elérése érdekében felkérték a helyi Civil Elkötelezettség Mozgalom munkatársait, hogy támogassák őket.

2011 decemberében az önkormányzati képviselőtestület megszavazta azt a határozatot, amelynek értelmében az iskola felveheti a Bernády György nevet.

Sajnos ez még a mai napig nem oldódott meg, nagyon sok előre nem látott akadály gördült a névadási procedúra útjába. 2012 januárjában az iskola román pedagógusai aláírást gyűjtöttek azért, hogy a tanintézetet Ceauşescu egykori udvari költőjéről, Adrian Păunescuról nevezzék el. Később egy non profit szervezet indított pert a Polgármesteri Hivatal ellen, és késleltette a dolgok menetét. A legújabb fejleményekről az ügyben illetékes személyeket kérdeztünk.  

Kutasi Nimródot, az akciócsoport egyik alapítóját, az iskola szülői bizottságának tagját, a magyar tagozat szóvivőjét arra kértük, mondja el, mi lesz a következő lépés, amit szándékukban van tenni céljuk elérése érdekében.

„Először is ki kell egészítenünk a dokumentációt, és be kell nyújtanunk a névadó bizottsághoz. Ha innen zöld utat kapunk, akkor tárgyalhatna újra a városi tanács a névadásról. Ez év februárjában egy olyan minisztériumi rendelet született, amely megengedi azt, hogy egy adott településen úgy nevezzék el a tanintézeteket, hogy azok tükrözzék a lakosság etnikai sokszínűségét. Szerintem most már minden csak a politikai akarat kérdése. A városi tanácsban most úgymond többségben vagyunk, csak éppen azokkal szövetkeztünk, akik ellenzik a magyar névadást. Az lenne az igazi kihívás, megvalósítás az RMDSZ részéről, ha mindennek ellenére is el tudná érni a kitűzött célt. Jó lenne, ha az RMDSZ kinevezne, vagy megbízna egy kompetens személyt azzal, hogy a névadás ügyével foglalkozzon” – mondta a szülői képviselet tagja.  


Szigeti Enikőt a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) elnökét arról faggattuk, hogy hol tart most a névadási eljárás.

„A 2011 decemberében született városi tanácsi határozat meghozatala óta mondhatni semmi konkrétum nem történt. Ez a határozat azonban életképtelen. A szülők szerint egy újabb határozatra lenne szükség, mert a régi több sebből vérzik. Az iskola román pedagógusai most a mellet kardoskodnak, hogy a tanintézet vegye fel a Központi Iskola nevet, és ezzel – szerintük – oldódnának a feszültségek. Így nem kellene se magyar, se román személyiség nevét felvennie az iskolának. A tantestületi tanácsban több a román, mint a magyar pedagógus, pedig az iskolába járó diákok szinte fele-fele arányban oszlanak meg. Ez nem csak ebben az iskolában van így, hanem a többi marosvásárhelyi tanintézetben is. Amikor az iskolák összevonása történt arra nagyon odafigyeltek, hogy mindenik román többségű legyen. Szerencsés lett volna, ha a magyar politikai képviselet idejében felismeri ezt, és aszerint cselekszik. A közelmúltban a főtanfelügyelő utasítást adott ki arra, hogy változtatásokat, módosításokat eszközöljenek az iskolák tanácsainak összetételében. Nagyon fontos szempont az is, hogy kik kerülnek be a városi önkormányzati képviselő-testületből az iskolák tanácsába. A 2-es iskola szülői bizottságának magyar tagjai azt szeretnék, ha magyarok tagokkal egészülnének ki az említett testületek” – magyarázta az elnök.  


A CEMO egy petícióval fordult az Európai Parlamenthez, amelyben felhívja a figyelmet a marosvásárhelyi 2-es Számú Általános Iskola névadása körül kialakult bonyodalmakra is.

„A petíciót csak a napokban fogalmaztuk meg és küldtük el, válasz még nem érkezett. Ebben a levélben mi tulajdonképpen, nem pusztán a 2-es iskoláról írtunk, hanem általában a marosvásárhelyi tanintézetekről. Arról, hogy helyi szinten az általános és középiskolák nevei nem tükrözik reálisan a város etnikai sokszínűségét. Míg Marosvásárhelyen már 13 tanintézményt neveztek el román személyiségről és egyet németről, addig magyar nevet még egyetlen általános iskola sem kapott. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy ez mennyire sérti az EU–s jogokat” – mondta Szigeti Enikő.


Soós Zoltán a Maros Megyei Múzeum igazgatója, a városi tanács és a névadási bizottság tagja lapunknak a következőket nyilatkozta:

– Nagyon fontos, hogy a dokumentáció mielőbb kiegészítődjön és visszakerüljön a prefektúrára, illetve a névadó bizottsághoz. A bizottságnak csak véleményező szerepe van, de kikerülhetetlen. A város jelenlegi tanácsosai szerint jogos a kezdeményezők kérése, hogy a 2-es iskola felvegye Bernády György nevét. Közismert mindenki előtt a név, hiszen egy olyan polgármestere volt Marosvásárhelynek, akinek a legtöbb megvalósítás fűződik a nevéhez. A szóban forgó iskola épülete is éppen az ő idejében épült.  A névadást gátolja az, hogy egy óvást nyújtottak be ellene, de ez hamarosan rendeződni fog. Ugyanakkor a végrehajtó testület most a melegvíz-szolgáltatás körül felmerült problémákkal van elfoglalva. Ha ez megoldódik, újra előtérbe kerül a névadási ügy. Gyorsabban rendeződne a helyzet, ha a polgármester személyesen kapcsolódna be a folyamatba, és felszólítaná az iskola vezetőségét, hogy tegyen eleget a városi tanács határozatának, és a tanintézet vegye fel a kijelölt nevet.


Dr. Benedek Istvánt az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnökét arról kérdeztük, hogy történt-e a közelmúltban pozitív irányú elmozdulás a névadási procedúra ügyében.

– Mindenképpen pozitívumnak könyveljük el azt, hogy a Cornel Brişcaru által benyújtott óvást a törvényszéken elutasították. A névadás ügyében született egy tanácsi határozat, és ha szükség lenne egy újabbra, annak véleményem szerint semmi akadálya nem lenne. A tanácsban most többségben vagyunk, ebből a szempontból pillanatnyilag nincs probléma. Az ügy megoldása a közeljövőben a polgármesteri hivatal szintjén folytatódik tovább. A polgármesterrel is beszéltünk a napokban, akinek semmi kifogása nincs az ellen, hogy az iskola felvegye a Bernády György nevet.


Arra a kérdésünkre, hogy lát-e reális esélyt arra, hogy még az idén rendeződjön a névadás ügye, Benedek István a következőket felelte:

– Igen, véleményem szerint hamarosan rendeződik az ügy. Sőt azt mondom, hogy a szeptemberi tanévkezdésre már az új magyar iskolanév fog díszelegni a tanintézet falán.


Share Button
Ennyien olvasták: 392

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.